Stigla oprema iz Kine za dve laboratorije za testove Tanjug

Objavljeno: 15.04.2020. 17:57 Izmenjeno: 16.04.2020. 11:23

Na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“  sleteo je avion „Er Srbije“ koji je dopremio pomoć iz Kine – dve najmodernije laboratorije koje je ta zemlja poklonila Srbiji kao pomoć u borbi protiv virusa korona.

FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Zahvaljujući ovoj pomoći, već od naredne nedelje u novoj laboratoriji u Kliničkom centru Srbije u Beogradu radiće se po 2.000 testova na korona virus dnevno. Druga laboratorija, u Nišu, moći će da obavi 1.000 testova dnevno.

Avion su na aerodromu dočekali ministar rudarstva i energatike Aleksandar Antić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić, ambasadorka Kine Čen Bo i predstavnici kineskih kompanija Ziđin i BGI, koji su među donatorima.

Ministar Antić je istakao da će dopremljena oprema omogućiti Srbiji da udvostruči kapacitete za testiranje, što će znatno uticati da se pokrije „lepeza“ ljudi koji treba da se testiraju, kako bi se „napao i definitivno pobedio virus“.

On je istakao da se Srbija snažno bori protiv epidemije, i ima dobre rezultate u dosadašnjoj odbrani od nevidivljvog neprijatelja koji je širom sveta ostavio velike posledice.

Antić je zahvalio kineskoj ambasadorki Čen Bo na podršci, ističući da je njen angažman više od prijateljstva i obavljanja jedne funkcije i dužnosti, što je, istakao je, lični, ljudski odnos koji Srbija neće zaboraviti.

„Ovo je dokaz da dva naroda, mali srpski i veliki kineski imaju neraskidivo čelično prijateljstvo koje ne ograničavaju ni hiljade kilometara“, rekao je Antić.

On je posebno zahvalio kineskoj kompaniji Ziđin na donaciji kojom su omogućili opremu za laboratoriju u Nišu.

„Srbija će pobediti ovaj virus i odlučna je da se ne preda i iskoristi sve resurse da pobedi Kovid-19“, rekao je Antić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić rekao je da je ovo veliki dan za Srbiju.

„Prijateljstvo dva naroda i dva predsednika, Aleksandra Vučića i Si Ðipinga, doprinela je da danas budemo svedoci jedne donacije vredne više od pola miliona evra“, rekao je Vekić.

Donacija je vredna 710.000 evra, a Srbija je participirala sa 140.000 evra kupujući 90.000 testova.

„Ovo će mnogo značiti u prevazilaženju svih tehničkih problema oko dijagnostike vurisa, jer ćemo, montiranjem laboratorije, već od ponedeljka raditi preko 2.000 testova u KCS u Beogradu“, istakao je Vekić i dodao da će se u drugoj laboratoriji u Nišu raditi više od 1.000 testova dnevno.

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo podsetila je da su pre nedelju dana Vlada Srbije i kineski partneri potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji dve laboratorije i da su još pre dva dana stigli kineski stručnjaci, a danas i prvi deo opreme za te laboratorije.

„Veoma efikasno radimo i sigurna sam da će obe strane učiniti sve kako bi se laboratorija u Beogradu što pre pustila u rad. Povećanje kapaciteta testiranja na kovid ima veliki značaj za kontrolu epidemije“, rekla je Čen.

Istakla je da se ovih dana Srbija nalazi u najtežim tenucima u borbi protiv tog virusa i podsetila da su juče telefonom razgovarali predsednici Kine i Srbije Si Ðinping i Aleksandar Vučić.

Predsednik „Si je ponovio spremnost kineske strane za podršku i pomoć srpskim prijateljima u borbi protiv virusa. Mi smo čelični prijatelji i zajedno ćemo se boriti do pobede“, poručila je ambasadorka.

Predstavnik kompanije Ziđin Sajmon Ling izrazio je zadovoljstvo u ime Ziđin Grupe i njihove dve kompanije koje posluju u Srbiji i istakao da ta rudarska kompanija ima misiju da pomaže i radi u korist celog društva, a posebno u ovim teškim vremenima borbe sa virusom Kovid 19.

„Poklonili smo Srbiji dve laboratorije i zaštitnu opremu za Vojvodinu, Bor i Majdanpek“, rekao je Ling.

Terens Sjong iz Instituta BGI rekao je da će, kada laboratorije budu u funkciji, biti utrostručen kapacitet broj testiranih na korona virus u Srbiji.

Kako je rekao, ako sve bude teklo po planu, posle kontrole opreme, već od ujutro će se početi s njenim instaliranjem i izrazio nadu da će ona biti u funkciji već od iduće nedelje.

„Da udvostručimo kapacietet testiranja, a kad postane funkcionalna u Nišu, da utrostručimo kapacitete. Siguran sam da ćemo ono što smo uspeli u Vuhanu, uspeti zajedno ovde u Srbiji. Svima želim dobro zdravlje i da nam što pre dođe pobeda’’, rekao je Sjong

Ugovor o kineskoj donaciji dve laboratoriji Srbiji potpisan je pre nedelju dana u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana