Stefanović:Vreme da se EU uključi povodom izjava kosovskih Albanaca Tanjug

Objavljeno: 14.05.2017. 11:11 Izmenjeno: 15.05.2017. 19:13

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da izjave kosovskih Albanaca pokazuju da je vreme da se EU uključi i pošalje snažnu poruku da tako nešto ne toleriše i trpi.

„Potrebna je ozbiljna i čvrsta reakcija, ako međunarodna zajednica hoće da pokaže da je istinski posvećena nekom procesu u kome jednako gleda i tretira sve“, rekao je Stefanović gostujući na televiziji Pink, a povodom izjava da će Niš biti pripojen nepostojećoj državi Kosovo.

Prema njegovim rečima, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj nije to rekao kao pojedinac, već kao predstavnik kosovskih Albanaca, koji ima legitimitet.

„Suština je što međunarodna zajednica ne reaguje kada neko kaže doći cu ili pripojiću Niš nepostojećoj zemlji Kosovo. I Haradinaj i svi bi dobili po nosu da pređu i dva milimetra, i nikada ozbiljno na takav način nisu ni razmišljali, ali ovde je mnogo ozbiljnija poruka. Ovo je poruka da EU mora ozbiljno, čvrsto da reaguje ako hoće da pokaže da ima isti odnos prema svima.“, rekao je Stefanović.

On je ponovio da je Haradinaj neko koga kad tad čeka suđenje za teške zločine protiv Srba i da Niš može zaista da vidi ako bude služio dugogodišnju kaznu u niškom okružnom zatvoru.

“ Nije to politički proces, izgovorena reč. Ovde se radi o klanju ubijanju, vađenju očiju ljudima, to je prosto nešto što svet mora da osudi“, rekao je on.

Govoreći o izborima na Kosovu, on je rekao da pad Vlade Kosova nije slučajnost i podsetio da je kada su trebali da se povedu razgovori o formiranju ZSO bačen suzavac u kosovskoj skupštini, a sada kada treba da počne da deluje tribunal pada vlada.

Stefanović je, govoreći i proslavi u Blajburgu, istakao da i ta situacija zahteva oštriju reakciju EU, kao i da države moraju biti na strani borbe protiv fašizma.

Upitan da prokomentariše situaciju u Makedoniji, ministar unutrašnjih poslova je kazao da se Srbija ne meša u unutrašnja pitanja te zemlje, ali da se zalaže za stabilnost, jer to garantuje i veću stabilnost za Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana