Stefanović:Svi argumenti na strani BG, borićemo se Tanjug

Objavljeno: 14.09.2019. 09:07 Izmenjeno: 14.09.2019. 17:57

List prenosi izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da su sve činjenice potpuno na strani Srbije i da će se Beograd boriti svim sredstvima protiv prijema tzv. Kosova, Stefanović, koji će predvoditi delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine interpola sredinom oktobra u Čileu, kazao je za današnji „Blic“ da Srbija ima čvrste i neoborive […]

List prenosi izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića da su sve činjenice potpuno na strani Srbije i da će se Beograd boriti svim sredstvima protiv prijema tzv. Kosova,

Stefanović, koji će predvoditi delegaciju Srbije na sednici Generalne skupštine interpola sredinom oktobra u Čileu, kazao je za današnji „Blic“ da Srbija ima čvrste i neoborive policijske, pravne i političke argumente koji nedvosmisleno ukazuju da tzv. država Kosovo ne može biti primljena u Interpol.

„Ali smo naravno svesni da je pred nama teška borba čiji izhod ne možete prognozirati sa sigurnošću i zato ništa ne smemo prepustiti slučaju. Moramo dati sve od sebe u toj borbi, bukvalno do poslednje sekunde“, naglašava Stefanović.

On navodi da je Srbija diplomatsku borbu protiv ovogodišnjeg zahteva Prištine odmah započela po završetku prošlogodišnjeg glasanja u Dubaiju, kada je po treći put odbijen zahtev tzv. Kosova za prijem u Interpol.

„Od tada do danas gotovo da ne postoji sastanak sa ambasadorima u Beogradu niti s ministrima unutrašnjih poslova koji su dolazili u posete Srbiji, a bilo ih je na desetine, na kojem nisam razgovarao o našim argumentima protiv zahteva tzv. države Kosovo… Naša diplomatska ofanziva je intenzivna i mi razgovaramo i razgovaraćemo sa predstavnicima svih zemalja o ovoj temi do poslednjeg trenutka“, dodaje Stefanović.

On dodaje da je u martu uputio pisma generalnom sekretaru, predsedniku i članovima Izvršnog komiteta Interpola.

Prema njegovim rečima, samo razmatranje zahteva Prištine predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244 SB UN, kao i pravila samog Interpola, koja jasno propisuju da samo države članice i posmatrači UN mogu biti članice Interpola.

„Od glasanja u Dubaiju, kada je zahtev odbijen, nisu se dogodile nikakve promene. Jedina promena upravo ide u prilog stavovima Srbije i ogleda se u porastu broja država koje su povukle priznanje tzv. države Kosovo“, naglasio je Stefanović.

Srpski ministar kaže da bi eventualni prijem Prištine doveo do brojnih političkih zloupotreba Interpola, kao i da je uoči prošle Generalne skupštine u Dubaiju upozoravao na opasnost da bi eventualnim prijemom Prištine baza podataka Interpola mogla dospeti u ruke kriminalaca i terorista.

„Čuli smo i od američkih stručnjaka za bezbednost da se na ovoj teritoriji slobodno kreće oko 250 boraca ISIS-a (Islamske države), povratnika sa ratišta i da prištinske vlasti nemaju nikakvu nameru da ih sankcionišu“, rekao je Nebojša Stefanović.

Sednica Generalne skupštine Interpola će se održati od 15. do 18. oktobra u glavnom gradu Čilea, podseća „Blic“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana