Stefanović:Lik i delo vojvode Putnika putokaz srpskoj vojsci tanjug

Objavljeno: 17.05.2022. 12:39 Izmenjeno: 17.05.2022. 12:39

Podsetio je da je vojvoda Putnik predvodio srpsku vojsku u nekim od najneizvesnijih trenutaka srpske istorije i izvojevao mnoge bitke za naš narod u balkanskim i Prvom svetskom ratu nad daleko nadmoćnijim neprijateljima.

 

foto tanjug

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović podsetio je, povodom 105. godišnjice smrti vojvode Radomira Putnika, da su lik i delo jednog od najvećih imena srpske vojne istorije i danas svojevrsni putokaz srpskim vojnicima u vernoj službi našoj otadžbini.

Stefanović je podsetio i da je na Vojnoj akademiji nedavno otvorena spomen-soba Radomira Putnika kako buduće generacije srpskih oficira nikada ne bi zaboravile kakvi su heroji, velikani gradili našu vojsku.

„Osim neophodne hrabrosti, upisao se u svetsku istoriju kao jedan od najvećih vojskovođa upravo i zbog činjenice da je bio nenadmašan strateg. Ostalo je zapisano da je tvorac moderne srpske vojske još kao potporučnik pisao priručnike za obuku trupa i podučavao rešavanju taktičkih zadataka“, rekao je Stefanović, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako je dodao, odlučnost, neustrašivost i promišljanje unapred u očuvanju otadžbine amanet su koji je Putnik srpskoj vojsci ostavio.

Govoreći o značaju očuvanja Putnikovog nasleđa zbog budućih generacija, ministar je podsetio da naša Škola nacionalne odbrane od prošlog leta nosi ime čuvenog srpskog vojskovođe, ali i da smo nedavno na Vojnoj akademiji otvorili njegovu spomen-sobu.

„U njoj se nalaze Putnikove lične stvari, koje nam je darovao njegov praunuk Zoran Ivković, koji je poklonio i Vojnom muzeju zaostavštinu svog slavnog pretka. Kako je voleo da kaže, smatrao je da to nije samo njegova, već zaostavština celog srpskog roda“, rekao je Stefanović, dodaje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana