Stefanović uručio godišnje nagrade povodom Dana Vojske Tanjug

Objavljeno: 21.04.2021. 16:08 Izmenjeno: 21.04.2021. 16:08

Povodom predstojećeg Dana Vojske, ministar odbrane Nebojša Stefanović uručio je  u Domu Vojske u Berogradu godišnje nagrade za najbolje naučnoistraživačke radove

FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ DARIMIR BANDA/ bg

Stefanović je najavio da će u nedelju za građane biti priređen koncert umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ na Kalemegdanu uz defile orkestra Garde kroz Knez Mihailovu ulicu, saopšteno je iz Ministarstva.

Čestitajući nagrađenima, ministar odbrane je istakao da je u susret Danu Vojske važno da se setimo i ljudi koji su svojim naučnoistraživačkim radom dali izuzetan doprinos da naša vojska u budućnosti bude još efikasnija, bolja i za korak ispred drugih.

Nagradu za najbolji naučnoistraživački projekat za 2020. dobio je tim sa Instituta za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane, koji čine pukovnici Nebojša Nikolić i Miroslav Mitrović i potpukovnik Milinko Vračar, za rad „Hibridno ratovanje – iskustva i perspektive”, dok je za najbolju doktorsku disertaciju nagrađena pukovnik Mirjana Milenković, iz Centra za mirovne operacije Generalštaba za rad „Zapadni Balkan kao potkompleks u Teoriji regionalnog bezbednosnog kompleksa”.

Stefanović je istakao da mu je čast što priznanje dobijaju jedan tim, kao i jedna dama, i to za izuzetno važne teme u današnjem svetu.

Govoreći o Zapadnom Balkanu i regionalnoj bezbednosti, ministar je istakao da je to svakako tema koja će se sagledavati i u narednim godinama iz različitih uglova, dodajući da je uvek važno podsetiti koliko je ona značajna za našu zemlju i bezbednost.

Stefanović je podsetio i na nedavno održanu združeno taktičku vežbu na poligonima Orešac i Pasuljanske livade, naglašavajući da su te vežbe upravo plod promišljanja, saradnje i nauke.

„Mi smo izuzetno ponosni i na našu avijaciju, Mi-35, Migove-29, Plamen, Oganj, modernizaciju naših Orlova, transportere Miloš i Lazar, MRAP-ove, sve ono što vojska danas koristi. Ali ono što čini našu vojsku su ljudi. I ja hoću i ovom prilikom da im se zahvalim na tome što su se opredelili za ovaj posao, zato što su ostali uz svoju zemlju“, rekao je Stefanović.

Poručio je da će se država boriti da pokaže poštovanje prema ljudima u uniformi i kroz bolje plate i kroz stambeno zbrinjavanje i kroz nova oruđa i oružja i bolje uslove rada.

Govoreći o značaju dobijenog priznanja, pukovnik dr Nebojša Nikolić, rukovodilac nagrađenog projekta, istakao je da mu nagrada znači puno.

Reč je o projektu koji je pokrenut pre nekoliko godina na osnovu iskazanih potreba nekoliko važnih organizacijskih celina Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

On je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u ovom projektu, naročito mladim oficirima iz jedinica Vojske Srbije koji su našli vremena i snage da napišu radove i da ih plasiraju u okviru ovog projekta.

Pukovnik dr Nikolić je, takođe, naglasio da mu nagrada i lično znači, jer je karijeru započeo 1988. godine kao najbolji pitomac Vojnotehničke akademije, a kraj karijere obeležiće ovo priznanje.

Pukovnik dr Mirjana Milenković istakla je da doktorat koji je odbranila na Fakultetu političkih nauka, za nju lično ima i simbolično značenje, osim same težine koje te akademske studije imaju.

„To je rezultat onoga čime sam se bavila na prethodnim dužnostima i nešto što sam smatrala da može imati upotrebnu vrednost za one koji se bave međunarodnom saradnjom“, rekla je Milenković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana