Stefanović sa Volasom o saradnji u oblasti odbrane Tanjug

Objavljeno: 24.01.2022. 19:40 Izmenjeno: 24.01.2022. 19:40

Stefanović je ukazao i na značaj realizacije zajedničke vežbe u ovoj godini kao suštinski iskorak u saradnji.

foto Tanjug

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, razgovarao je sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom o saradnji dve zemlje u oblasti odbrane i mogućnostima njenog daljeg unapređenja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Stefanović je istakao da je Srbija opredeljena da dve zemlje zajedničkim zalaganjima ojačaju svoje odnose u oblasti odbrane u obostranom interesu, a po uzoru na savezništvo naših predaka tokom dva svetska rata.

Zahvalio je britanskoj strani na donaciji Ministarstvu odbrane Srbije u borbi protiv kovida-19 i istakao da Srbija veoma ceni nedavnu donaciju u vidu skijaške opreme za pripadnike Vojne akademije.

Posebno je izdvojio zajedničko angažovanje u multinacionalnoj operaciji UNFICYP na Kipru, koje predstavlja krunu dosadašnje vojne saradnje, u kojoj pripadnici oružanih snaga Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva prvi put od završetka Drugog svetskog rata zajedno učestvuju u nekoj operaciji noseći oružje.

Pored nastavka školovanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Britaniji, on je naglasio zainteresovanost srpske strane za dalji razvoj vojno-vojne, vojnomedicinske, kao i vojnoekonomske saradnje koja je veoma značajna za Srbiju, s obzirom da je Velika Britanija značajna tehnološka i vojna sila u svetu.

Ministar Volas je ukazao da je aranžman između ministarstva odbrane dveju zemalja o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, koji je potpisan tokom njegove posete Beogradu u junu prošle godine, još jedan pokazatelj obostrane spremnosti i opredeljenja za razvoj i konkretizaciju bilateralne vojne saradnje.

Ocenjujući vojno-vojnu saradnju kao veoma dobru, on je izrazio opredeljenost za povećanje zajedničkog učešća pripadnika britanske i srpske vojske u misijama Ujedinjenih nacija, kao i za razvoj saradnje odbrambenih industrija dve zemlje.

Volas je istakao da Velika Britanija Srbiju smatra delom evropske porodice, zbog čega ćemo, kako je poručio, ““nastaviti da zajedno jačamo ekonomiju Srbije““.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana