Stefanović sa Lambreht:Vojna saradnja veoma razvijena tanjug

Objavljeno: 05.05.2022. 14:07 Izmenjeno: 05.05.2022. 14:07

Stefanović i Lambreht su, takođe, razgovarali i o mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti vojnog školstva, kao i angažovanju u okviru Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU (ZBOP).

 

foto tanjug

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministarka odbrane Savezne Republike Nemačke Kristin Lambreht, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, saglasili su se da poseta predstavlja pokazatelj uspešnih bilateralnih odnosa u oblasti odbrane, kao i namere da se oni unapređuju.

Ministarka je na sastanku ocenila da je vojna saradnja dve zemlje veoma razvijena, ali i da postoji prostor za njen dalji razvoj.

Stefanović je kao najznačajniji aspekt vojnotehničke saradnje istakao nabavku, ali i obuke za helikoptere tipa H-145M za Vojsku Srbije, saopštilo je resono ministarstvo.

On je ocenio i da će nemačka donacija vojno-sanitetskih vozila tipa DINGO doprineti daljem unapređenju vojnomedicinske saradnje, koja je uspostavljena zajedničkim učešćem pripadnika dve vojske u misiji Evropske unije u Maliju, a koja predstavlja najrazvijeniju oblast saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje.

 

Ministar se ovom prilikom zahvalio na podršci koju Nemačka pruža Srbiji na putu evropskih integracija, koje su strateški spoljnopolitički cilj naše zemlje, dok je ministarka Lembreht ponovila punu podršku Nemačke ističući da će njena zemlja u ovom procesu biti uz Srbiju kao iskren i pouzdan partner.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 36°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana