Stefanović najavio nastavak razgovora o migrantima

Objavljeno: 24.02.2016. 10:35 Izmenjeno: 24.02.2016. 10:35

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je nastavak bečkog sastanka o migrantima na balkanskoj ruti za kraj sedmice u Beogradu.

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je u Beču da zabrinjava činjenica da ni godinu dana od početka migrantske krize nema jedinstvenog pristupa ovom problemu i dodao da će kriza, po svemu sudeći potrajati, ali da trenutna rešenja nisu dugoročna.

 U petak će u Beogradu biti nastavljeni razgovori na nivou
direktora policija država koje su učestvovale na toj konferenciji, ali ćemo
pozvati i Mađarsku i Grčku, kao i druge države koje mogu da doprinesu rešenju,
najavio je srpski ministar i precizirao da treba da se utvrdi ko ima pravo da
dođe u Evropu i kome je moguće dopustiti tranzit.

Stefanović je na konferenciji ministara unutrašnjih i spoljnih poslova u Austriji „Zajedničko rešavanje problema migracija“, rekao da je bilo potrebno godinu dana da se dodje do prvih zajedničkih rešenja o registraciji migranata duž zapadnobalkanske rute.

„Mnogo je otvorenih pitanja danas o kojima moramo razgovarati, a vremena nemamo. Ukoliko u narednim danima ne izadjemo sa zajedničkim stavom, proleće će nam doneti nove probleme i još teže izazove“,rekao je Stefanović.

On je dodao da je započeta zajednička profilacija migranata na grčko-makedonskoj granici, koja je nedavno dogovorena u Zagrebu, ali da postoje odredjeni problemi prilikom registracije.

„Zamolio bih sve zemlje da se uključe u profilaciju migranata na grčko-makedonskoj granici, jer ukoliko migranti budu morali da se registruju na svakom graničnom prelazu, onda naša odluka iz Zagreba nema smisla“, navodi je Stefanović.

On je upitao i kakva je politika Evropske unije prema ekonomskim migrantima.

„Kako da Srbija ili Makedonija na svoju teritoriju prime migrante koje ne žele druge države? Ako nam kolege iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Nemačke kažu da hoće da prime stotine, hiljade ili desetine hiljada Avganistanaca, Somalijaca ili Marokanaca, mi ćemo ih vrlo rado propustiti preko naše teritorije. Ali, ako nam svakoga dana stižu veoma jasne odluke ovih država da ne žele migrante koji nisu iz ratom zahvaćenih područja, čak ni u tranzitu preko svoje teritorije, šta onda ostaje Srbiji, osim da postupi na isti način“, rekao je ministar policije.

On je naveo da „ukoliko Nemačka i Austrija ne zatvore svoje granice za prijem izbeglica, i Srbija to neće učiniti“, ali i naglasio da Srbija ne može da bude kolektivni centar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana