Stefanović i Burk o saradnji VS i NATO i bezbednosti na KiM Tanjug

Objavljeno: 21.01.2021. 16:32 Izmenjeno: 21.01.2021. 16:32

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se  sa komandantom Združenih snaga NATO u Napulju, admiralom Robertom Burkom, sa kojim je razgovarao o saradnji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, sa posebnim osvrtom na bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji

Stefanović i Burk ocenili su da je dosadašnja saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO dobra i da susreti na visokom nivou doprinose jačanju poverenja i uzajamnog razumevanja, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Stefanović je izrazio zabrinutost za bezbednost srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, podsećajući da poslednji izveštaji Misije OEBS-a pokazuju da je došlo do povećanja incidenata za više od 109,4 odsto kojima je pogođena srpska zajednica.

Kako je rekao, Beograd očekuje podršku u zaštiti srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini i što aktivniju ulogu KFOR-a za koji je nadležna i da čvrsto verujemo da će obaviti svoju ulogu u očuvanju stabilnosti.

Prem arečima Stefanovića Srbija saradnju sa svim partnerima ostvaruje na krajnje transparentan način, ali u skladu sa svojom politikom vojne neutralnosti i podsetio da u tom kontekstu program „Partnerstvo za mir“ predstavlja optimalni okvir saradnje.

On je ocenio da je dosadašnje angažovanje u različitim mehanizmima PzM, kao i učešće u zajedničkoj obuci i međunarodnim vežbama, doprinosi razvoju interoperabilnosti čiji je značaj za Vojsku Srbije najvidljiviji tokom angažovanja u mirovnim operacijama pod okriljem UN i EU.

Admiral Burk istakao je da su Republika Srbija i NATO bliski partneri i da uspešno učešće srpskih snaga u multinacionalnim operacijama predstavlja jedan od rezultata tog partnerstva.

Dodao je da misija KFOR ostaje nepromenjena i da je stabilna situacija u zoni odgovornosti operacije od ključnog značaja za bezbednost regiona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Utorak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana