Stečajni upravnik: Goša duguje državi 560 miliona dinara bez kamata Beta

Objavljeno: 05.01.2018. 16:15 Izmenjeno: 05.01.2018. 16:55

Fabrika šinskih vozila „Goša“ iz Smederevske Palanke duguje državi na ime poreza oko 560 miliona dinara, bez kamata i država je jedan od najvećih medju 800 poverilaca te firme čiji su ukupni dugovi preko tri milijarde dinara, rekao je danas stečajni upravnik Aca Mitić.

On je za Betu rekao da je taj dug prema državi sa kamatama, verovatno 700 do 800 miliona dinara, što je oko sedam miliona evra od ukupnog duga fabrike od oko 26 miliona evra, pa je jedino rešenje stečaj i bankrot i prodaja firme kao privrednog subjekta i tehnološke celine.

„Fabrika Goša od 2010. godine pravi gubitak od jednog do pet miliona evra godišnje, račun je neprekidno blokiran od 2013. godine i za nju nema drugog rešenja, osim stečaja jer vlasnik ne želi da napravi plan reorganizacije“, rekao je Mitić.

Dodao je da će bankrotom „Goše“ biti oštećeni svi poverioci jer neće moći da im se namire potraživanja u punom iznosu, ali da boljeg izlaza nema jer „vlasnik ne želi da uloži ni evro u fabriku“.

Ako sud proglasi bankrot, zbog visokog duga, kako je rekao Mitić, ni vlasniku „neće ostati ništa“ jer se prodajom neće obezbediti cena iz koje bi se nadoknadila sva potraživanja.

Privredni sud u Požarevcu, prema njegovim rečima, doneće konačnu odluku o uvodjenju stečaja u tu fabriku 9. januara za kada je zakazano novo ročište nakon što je Apelacioni privredni sud naložio da se otklone povrede parničnog postupka i još jednom razmotre razlozi za uvodjenje stečaja.

Mitić je rekao da očekuje da sud potvrditi prvobitnu odluku o uvodjenju stečaja od 16. novembra, a pokrenula ga je beogradska firma AA Kapital konsalting zbog potraživanja 400.000 evra.

Tada su na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje poslati svi radnici, njih 326, ali je posle izvesnog vremena vraćeno u fabriku, njih stotinak jer se završavaju poslovi oko remonta za „Srbija voz“ i vrata za vagone za iransko tržište.

Koordinator u proizvodnji Dobrica Dimitrijević rekao je da rade jer ih je angažovala „Gošina“ firma RSC, kako bi „u vakumu dok se ne reši status firme sačuvali imovinu“.

Posle uvodjenja stečaja u novembru, odlaska svih radnika na trište rada i uložene žalbe tadašnjeg zastupnika firme Radiše Savića, fabriku su, kako je rekao Dimitrijević, provaljivali lopovi i odnosili vredan alat.

„Preplašeni smo i ne znamo šta je rešenje, da li da svi odemo na biro i primamo neki novac ili radimo u fabrici bez nadoknade“, rekao je Dimitrijević i dodao da su predstavnici Vlade Srbije tokom prošle godine i „Gošu“ navodili kao uspešno rešen problem.

Radnici te fabrike su štrajkovali prošle godine od marta do juna zbog neisplaćenih plata, pa sada potražuju od pola miliona dinara do preko milion dinara.

„Goša“ je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je potraživanje od 400.000 evra prenela na ćerku firmu ŽOS Zvolen kad je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu. Firma AA Konsalting kapital kupila je ta potraživanja od ŽOS Zvolena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 26°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 36°C
Min: 23°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana