Starbaks, na ćirilici, za nekoliko dana u Beogradu Tanjug

Objavljeno: 09.04.2019. 12:05 Izmenjeno: 10.04.2019. 11:40

Čuveni američki lanac kafeterija Starbaks, za šest dana otvoriće lokal u Beogradu, u Rajićevoj ulici, i na ćirilici.

Ameručki lanac kafeterija Starbaks otvoriće svoj prvi kafe u Srbiji 15. aprila u Tržnom centru Rajićeva u Beogradu, prvi u nekoj od država nekadašnje Jugoslavije i – prvi sa natpisom na ćirilici.

„Starbaks je stigao u Beograd“, rekao je Vučić na pitanje novinara da se najavljuje dolazak čuvenog lanca u Beograd.

On je pozvao i građane Republike Srpske i BiH da posete Beograd.Navodeći da je još jedan veliki brend došao u Srbiju, Vučić je rekao da su građani ranije išli u Budimpeštu i druge evropske gradove da popiju espreso kafu, a da je sada imaju i u Beogradu.

Vučić je rekao da je uz Rusiju Srbija jedina zemlja koja je uspela da obezbedi da Starbaks piše i na ćiriličnom pismu, a ne samo na latinici, što pokazuje da želimo da očuvamo i odbranimo ono sto je naše.

Natpis na ćirlici „izdejstvovao“ je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Skupština grada donela je u junu prošle godine odluku po kojoj kompanije koje istaknu svoj naziv na ćirilici, a zakupci su poslovnog prostora čiji je vlasnik Grad Beograd, imaju zbog toga ubuduće popust od pet odsto na zakup. Ta mera doneta je radi zaštite i promocije ćirilice i usvojena je jednoglasno.

Vesić je tada novinarima rekao da je to bio i uslov koji je postavljen i kompaniji Starbaks. „Moj uslov prilikom pregovora sa Starbaksom je bio da natpis, pored onog na latinici, bude i na ćirilici“, rekao je Vesić i dodao da ako sami ne cenimo svoju kulturu, neće je ceniti ni drugi.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina

Trenutna temperatura 21°C

Grmljavina

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana