Stanovništvo Zapadne Evrope raste na štetu Istočne Tanjug

Objavljeno: 25.06.2018. 16:21 Izmenjeno: 25.06.2018. 14:22

Stanovništvo Zapadne Evrope značajno raste zahvaljujući migraciji, dok istočna Evropa ima problema sa demografijom zbog odlaska građana, ukazuju naučnici Austrijske akademije nauka (OeAW) i bečkog Vitgenštajn centra.

 

Bečki naučnici analizirali su razvoj stanovništva u Evropi između 1990. i 2017, uzimajući u obzir prirodni demografski razvoj i migracije.

Došli su do zaključka da u Evropi svega par stotina kilometara razdvaja područja snažnog rasta stanovništva i „alarmirajućeg demografskog pada“.

Na dva suprotstavljena „pola“ nalaze su Irska sa rastom od 36 odsto, pre svega zahvaljujući prirodnom demografskom razvoju, i Bosna i Hercegovina sa najvećim smanjenjem stanovništva od 22 odsto, prozrokovan emigracijom.

Ostale zemlje sa najvećim rastom stanovništva su Švajcarska, sa rastom od 26 odsto, pre svega zbog useljavanja, Norveška sa 24 odsto (kako prirodnim rastom, tako i zahvaljujući migraciji), Španija sa 20 odsto (migracija), Francuska sa 18 odsto (manje migracija, više prirodni rast) i Švedska sa 17 procenata (pretežno zahvaljujući migraciji).

Austrija se sa plusom od 15 odsto nalazi u zapadnoevropskoj sredini, pri čemu je rast stanovništva prouzrokovan pre svega migracijom (13 odsto).

Kada je reč o Nemačkoj, naučnici su došli do neočekivanog podatka, da je na jednoj strani to jedina zapadnoevropska zemlja sa jasnim prirodnim padom broja stanovništva (minus četiri odsto), uz migracioni rast od devet odsto, što je manje od drugih zemalja.

Na drugoj strani Bugarska, Letonija, Litvanija, Moldavija, BiH i Kosovo od 1990. beleže smanjenje stanovništva za više od 20 odsto.

Rast je beležen samo u Sloveniji i Slovačkoj sa po tri odsto.

Smanjenje stanovništva u istočnoj Evropi je gotovo u svim zemljama prouzrokovan migracijom.

„Migraciona kretanja su u međuvremenu postala glavni faktor koji stoji iza rasta ili smanjenja stanovništva u Evropi“, konstatuje demogaf OeAW Tomas Sobotka.

Ukazuje se da se fertilitet u istočnoj Evropi u skorijoj prošlosti sve manje razlikuje od zapadnoevrospkih zemalja, i da su sada migraciona kretanja ta koja dele kontinent na dva dela.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana