Stano:Beograd i Priština da dogovore način glasanja Srba Tanjug

Objavljeno: 17.01.2022. 14:19 Izmenjeno: 17.01.2022. 14:19

U odgovoru Tanjugu on zaključuje da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine kome posreduje EU neophodan ” što je pre moguće”.

Portparol EU, Peter Stano naglašva da EU žali zbog činjenice da Srbima sa KiM nije bilo omoguceno glašnje na jučeršnjem referednumu i poziva obe strane da se dogovore o međusobno prihvatljivom rešenju koje bi omogucilo Srbima da na KiM glasanju na buducim srpskim izborima.

”Iako u okviru dijaloga Beogrda i Prištine nema sporazuma o organizovanju srpskih izbora na Kosovu, očekujemo da strane počnu pregovore o međusobno prihvatljivim modalitetima za glasanje Srba na Kosovu na budućim srpskim izborima. EU je spremna da im pomognemo u tim pregovorima”, poručio je Stano.

Peter Stano je, odgovarajuci na pitaje Tanjuga o mogućnostima EU da utiču na vlasti u Prištini da omoguće glasnje Srbima na teritoriji KiM, oceni da je ”stav EU bio jasan od početka”, ali da je za sprovodenje te operacije bio neophodan pristanak obe strane i Beograda i Prištine.

Portaprol EU je na pitanje Tanjuga da li EU ima na raspolaganju druge instrumente sem verbalnih poziva Prištrini na saradnju, a koje kosovske vlasti zamemaruju, oceni da EU ”ima uticaja” i to kroz evroinetgracione procese.

”Na kraju Kosovo je to koje želi da pristupi EU, a za to postoje jasni kriterijumi koji se odnose na vrednosti i standarede koje ako neko od partnera ne poštuje ne može ni da očekuje da napreduje na EU putu”, kaže Stano.

Kada je reč o nastavku dijaloga Beograda i Prištrine, Stano naglašva da proceš nije u zastoju i da se angažman EU po tom pitanju odvija svakodnevno sa Srbijom, Kosovom, ali i sa SAD i drugim međunarodnim partnerima

”Činjenica da nema dijaloga na visokom nivou nije dokaz da je dijalog stopiran, a posao odložen. Kada se stvore uslovi organizovaćgemo novi sastanak ili pregovarača ili premijera odnosno predsednika”, kaže Stano.

”To nije potrebno nama već je potrebno za dobrobit naroda na Kosovu i u Srbiji”, zaključio je Stano.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana