Stano: Dobrodošao svaki doprinos, ali rasprava o ZSO samo u okviru EU dijaloga

Objavljeno: 10.06.2023. 09:33 Izmenjeno: 10.06.2023. 11:24

Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obe strane.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da se rasprava i izrada statuta može odvijati samo u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije. Stano je to rekao komentarišući nacrt plana za formiranje ZSO koji je predstavio albanski premijer Edi Rama. On je naveo da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima regiona i država članica EU, kao i da je Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obe strane. Stano je rekao da je poziv za prvu sednicu o izradi nacrta statuta ZSO poslat Beogradu i Prištini za 5. i 6. jun, ali da sastanak nije mogao da se održi zbog eskalacije situacije na terenu. Umesto toga, kaže on, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je boravio u poseti Beogradu i Prištini, zajedno sa američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom kako bi razgovarao o ključnim elementima kako bi se nastavilo dalje, u skladu sa Deklaracijom visokog predstavnika EU. „Razgovori specijalnog predstavnika EU Lajčaka bili su veoma teški, posebno u Prištini. Ova poslednja poseta je potvrdila da strane i dalje imaju suštinski suprotne stavove o mnogim pitanjima“, naveo je Stano. Dodao je da je Lajčak već informisao Borelja o svojim posetama, te da se visoki predstavnik sada konsultuje sa državama članicama EU. On je najavio da će se razgovori nastaviti u narednim danima sa ciljem da se postigne dogovor. „EU apeluje na obe strane da budu konstruktivne i spremne na kompromise“, izjavio je Stano i naglasio da su potrebni pozitivni koraci posebno sa prištinske strane kako bi došlo do brzog smirivanja situacije na severu KiM. Istakao je da je EU spremna da preuzme odlučne mere koje će uticati na odnos sa Beogradom i Prištinom, ukoliko strane ne budu reagovale.

Albanski premijier Edi Rama izjavio je da se nije konsultovao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem prilikom izrade nacrta plana za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu KiM, kao i da o tome nisu razgovarali nakon što je poslao nacrt predsedniku Francuske Emanuelu Makronu, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu. Rama je za albanski portal Nacionale rekao da je stav Albanije po pitanju situacije na severu KiM “usaglašen“ sa stavom SAD i EU. On je negirao mogućnost vojnog sukoba na tzv. Kosovu i dodao da Srbija ne može da ratuje sa SAD. “To je poslednja stvar koju mogu da zamislim. Kaže se – nikad ne reci nikad, ali ja zaista mislim – nikad. Ko će da se bori? Srbija sa Amerikom? Kosovo je Amerika. Za informaciju onima koji su zaboravili, Kosovo još nije potpuno suvereno sve dok na njegovoj teritoriji postoji strana vojska i dok ne stekne potpuno priznanje. Šta će onda Srbija, da napadne Ameriku?“, istakao je albanski premijer. Edi Rama je juče izjavio da je napisao nacrt plana za formiranje ZSO na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i “američkoj strani“. Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je dobrodošao svaki konstruktivan doprinos dijalogu u okviru kojeg se razgovara o Zajednici srpskih opština, ali da se rasprava i izrada statuta može odvijati samo u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije. Stano je to rekao komentarišući nacrt plana za formiranje ZSO koji je predstavio albanski premijer Edi Rama. On je naveo da je visoki predstavnik Žozep Borelj u stalnom kontaktu sa liderima regiona i država članica EU, kao i da je Evropska unija spremna da uskoro bude domaćin sastanka o izradi nacrta i da je u kontaktu sa obe strane.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je  da je napisao nacrt plana za formiranje Zajednica srpski opština (ZSO) na severu KiM, i da je taj nacrt prosledio predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, kao i predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i “američkoj strani“. Kako prenosi Albanijan post, Rama je naveo da je reč o nacrtu koji su “dugo pripremali“ najviši američki i evropski stručnjaci, što je urađeno, kako je Rama naveo na konferenciji za medije, za slučaj da dođe ovaj dan. “Za mene je neshvatljiva pozicija Kosova, a ne Srbije. Stranke ne mogu da se dogovore ko treba da piše ovaj tekst, a više se ne slažu ni oko toga šta treba da stoji u tekstu nacrta“, rekao je Rama. On je ocenio da bi “Gordijev čvor dijaloga“ bila ZSO. “Odavno znam da će Gordijev čvor dijaloga do kraja biti udruživanje opština sa srpskom većinom i moje je uverenje da nijedna strana ne želi to udruživanje i da će dati sve od sebe da se ovako nastavi do u beskonačnosti“, rekao je albanski premijer i dodao da je njegov nacrt poverljiv dokument, koji “bez sumnje“ ne pretenduje da bude idealno rešenje. “Uveravam vas da je to dokument najvišeg međunarodnog nivoa koji uzima u obzir sve razloge za stvaranje ZSO i svakako vodi računa da ona bude deo organizacije života u Republici Kosovo, poštujući sve preporuke ili zaključke Ustavnog Suda Kosova“, rekao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana