Stanković: Početak rada parlamenta – znak izlaska iz krize Tanjug

Objavljeno: 22.04.2020. 18:07 Izmenjeno: 22.04.2020. 18:07

Početak rada parlamenta je važan znak da se život vraća u normalu, kaže analitičar Dejan Vuk Stanković i očekuje da će se na dnevnom redu skupštine naći zakonski predlozi koji se tiču prilagođavanja pojedinih društvenih oblasti novonastaloj situaciji, možda i rebalans budžeta zbog dodatnih troškova, kao i obraćanje predsednice Vlade o preseku stanja u zemlji.

“Skupština jeste mesto u kojem se raspravlja o važnim političkim pitanjima i u simboličkom smislu je početak rada važna poruka za društvo da se postepeno, posle prvog talasa pandemije, vraćamo u normalne životne tokove”, ističe Stanković.

Prema njegovim rečima, uslovi pod kojima će se sednice održavati biće u skladu sa okolnostima, tako što će poslanici poštovati mere zaštite i držati distancu.

“Okupiće se poslanici na jednom mestu i time pokazati da se nazire izlazak iz krize”, rekao je Stanković.

Pretpostavlja, kaže, da će na dnevnom redu biti zakonski predlozi koji se tiču izmene određenih društvenih oblasti koje iziskuju odluku parlamenta, pre svega iz domena obrazovanja.

“Ova školska godina sigurno neće biti primerena onome što su zakonska rešenja, dakle, menjaće se nešto u toj regulativi, a pretpostavljam da će tako biti i u drugim oblastima”, kaže Stanković.

Ne isključuje ni to da se poslanicima obrati premijerka Ana Brnabić i da saopšti presek stanja kada je reč o panademiji virusa korona.

Očekuje i da će biti predlog Ministarstva finansija o rebalansu budžeta zbog dodatnih i nepredviđenih troškova za saniranje posledica tokom pandemije, ali i da ponove paket mera pred poslanicima, koji je građanima već predstavljen.

Na sednicama bi se, kaže Stanković, moglo raspravljati i o novom talasu virusa korona na jesen, kako s tim izaći na kraj efikasnije nego što je to sada bio slučaj, iako je, dodaje, i sada učinjeno dosta.

Na pitanje da prokomentariše kritike o tome da je rad parlamenta mogao da bude organizovan i ranije, Stanković smatra da su te kritike „nepotreban dodatak“, jer, kaže, parlament nije mogao da pomogne da se, na primer, obezbedi nabavka respiratora, maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava.

„Vanredno stanje je iziskivalo da Vlada Srbije postupa efikasno i u skladu sa preporukama struke i da pažljivo prati situaciju u društvu i kontroliše epidemiju. Ne verujem da je bilo ko od poslanika mogao da pomogne bilo kritički ili konstruktivnim predlozima. Zdravstvena kriza izazvana virusom pre svega ističe značaj struke“, kaže Stanković.

Ističe da su odluke kriznih štabova i Vlade Srbije bile u skladu sa okolnositima i resursima države i s toga, kaže, ne vidi da su bila koja prava bila uskraćena.

„Tokom konferencija za štampu struke i obraćanja naših najviših zvaničnika su pokazali da se ništa ne krije, kada je reč o suzbijanju pandemije i o merama. Srbija jeste preduzela restriktivnije mere, ali sve u cilju zaštite javnog zdravlja“, smatra Stanković.

Kaže da parlament ima pravo da traži izveštaj vlade kada se sve završi i da na sledećoj sednici dobije neki presek stanja i aktivnosti države u borbi protiv virusa korona.

Na pitanje da li očekuje povratak dela opozicije koja je bojkotovala rad parlamenta, Stanković kaže da je izbor na njima, ali da bi bilo “politički odgovorno” da sve stranke učestvuju u rad parlamenta.

“Kovid-19 je opasnost za čitavo drustvo i kada se neko razboli virus ne pita koje političko opredeljenje imate i za koga glasate. Naravno, i konstruktivna kritika je dobrodošla kao korektiv onoga što vlast radi. Tako da bi velika greška opozicije bila ukoliko ne dođe i ne učestuvje u radu parlametna”, kaže Stanković.

Međutim, on ne isključuje mogućnost da će pojedine stranke nastaviti sa politikom bojkota.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana