Stanje u medijima katastrofalno, ćutanje vlasti zastrašujuće Tanjug

Objavljeno: 20.09.2019. 12:16 Izmenjeno: 20.09.2019. 12:16

Predsednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko je, povodom nedavnog hapšenja novinara portala Indexa, Gordana Duhačeka, rekao da je stanje u medijima katastrofalno, a da je ćutanje vlasti o tome zastrašujuće.

Zato, kaže, odgovornost za okruženje u kojem rade novinari u Hrvatskoj snose nosioci vlasti. Priča o hapšenju novinara Duhačeka je za njega neverovatna, tim pre što se događa u zemlji koja je članica EU i koja uskoro treba da predsedava EU.

„HND je uputio zahtev predsednici Prekršajnog suda za sprovođenje istrage o ponašanju sudije Krešimira Ožanića u slučaju Duhaček. Šokiran sam i kao građanin i kao novinar. Ta priča ne može samo tako proći“, rekao je.

Zanima ga, ističe, kako će Dubravka Šuica, zadužena za demokratiju u Evropskoj komisiji, i glavna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić reagovati na ovo, jer je i Evropska federacija novinara uputila otvoreno pismo Burićevoj o važnosti slobode medija.

Zovko kaže da se ne seća da je neko nekada skidan s aviona, a rađeni su novinarski prilozi o tome da su osuđivani ljudi bežali u susedne zemlje.

„Zastrašujuće je ćutanje onih koji vode ovu zemlju. Izjave tipa “mi ćemo nešto istražiti“, “novinari imaju svu slobodu“, te izjave nama ništa ne znače, jer je stanje u medijima katastrofalno, pogotovo u manjim sredinama. Nisu isključeni ni novi protesti ili da odemo u Brisel da napravimo mini protest i pošaljemo poruke“, rekao je predsednik HDN.

Zovko je izneo podatak da se u Hrvatskoj vodi najmanje 1.163 sudskih postupaka protiv novinara i to su podaci za samo 18 medija što znači da su te brojke sigurno veće.

„Ova vlada se ponaša neodgovorno kao i one pre nje“, ocenio je i dodao da je premijer Andrej Plenković pričao s glavnim sekretarom Evropske federacije novinara koji je kritikovao Hrvatsku zbog stanja slobode medija, a onda narednog dana uđe policija u portal Net.hr i traži novinarku Ðurđicu Klancir.

Podsetio je na grafite „smrt novinarima“ i kada su koleginici Andrei Topić iz Slobodne Dalmacije, koja radi ozbiljne priče o sprezi vlasti i kriminala, probušili gume na autu.

Istakao je i da se „sa oltara šalju poruke da su novinari krivi za širenje beznađa“.

Zovko smatra da je ćutanje vlasti o svemu tome, zapravo, „pogonsko gorivo“ za sve one koji napadaju novinare.

„Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović nije smela da kaže da je pretnja smrću novinarima izražavanje nezadovoljstva i to je bilo zeleno svetlo za ludake“, naveo je Zovko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana