Standard građana i privredni rast – glavni ciljevi budžeta Tanjug

Objavljeno: 18.11.2019. 16:50 Izmenjeno: 19.11.2019. 11:30

Povećanje životnog standarda i ubrzavanje privrednog rasta – dva glavna cilja predloženog budžeta za narednu godinu, kaže ministar Siniša Mali i najavljuje da će za 10 do 15 dana detaljno predstaviti Nacionalni investicioni program.

Mali je na sednici Odbora za finansije Skupštine Srbije podsetio da su plate u javnom sektoru povećane od osam do 15 odsto od 1. novembra 2019. godine, navodeći da su sredstva za to obezbeđena i u narednoj godini.

On je dodao da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,4 odsto, podsetivši da su najstariji sugrađani zahvaljujući suficitu u budžetu nedavno dobili i jednokratnu pomoć.

Vlada Srbije, kaže Mali, donela odluku i o povećanju minimalne cene rada za 3.000 dinara i ona će od 1.januara iznositi 30.022 dinara, što je, ističe, najveće povećanje minimalne zarade ikada.

Kada je reč o nameri da se ubrza privredni rast zemlje, Mali je naveo da su javne investicije u 2019.godini iznosile 220 milijardi dinara, a da je u Predlogu budžeta za 2020.godinu taj iznos 260 milijardi dinara.

„Osim Moravskog koridora čija će izgradnja početi u narednih par nedelja imate i veliki broj drugih autoputeva koje gradimo. U proteklih pet godina preko 320 kilometara autoputa smo napravili, samo u poslednjih godinu dana preko 105 kilometara. Sa tom straregijom ćemo nastaviti i dalje, s tim što ćemo ulagati i u železničku infrastrukturu“, rekao je Mali.

Takođe, radi se na tome da se rastereti privreda tako što se smanjuju opterećenja na zarade, dodao je ministar.

Mali je rekao da će prosečna plata u decembru biti preko 500 evra, što je jedno od ispunjenih obećanja, te dodao da će se truditi da što pre bude 520 evra i više.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana