Stabilnost sistema socijalne zaštite najbolji odgovor u borbi protiv siromaštva Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 17.10.2016. 12:17 Izmenjeno: 17.10.2016. 15:52

Stabilnost sistema socijalne zaštite jedan je od najboljih odgovora u borbi protiv siromaštva, a Grad Beograd je u protekle dve godine uspeo da održi ovu stabilnost, rekla je povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević gostujući na RTV Studio B.

 

Prema njenim rečima, Grad Beograd se trudi tokom cele godine, a ne samo kada je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, da kreira što više usluga koje čine direktnu podršku socijalno ugroženim građanima.

– Svim građanima kojima je zaštita potrebna, ona treba da bude dostupna, a prema nekim istraživanjima, najosetljivije kategorije su mladi od 15 do 27 godina, porodice sa jednim roditeljem sa dvoje i troje dece, osobe sa invaliditetom, porodice sa decom sa smetnjama u razvoju, izbeglice, kao i interno raseljena lica. Grad Beograd je uspeo mnogo da učini na stabilnosti socijalne zaštite i građani mogu uvek da računaju da će određena pomoć biti isplaćena na vreme i bez kašnjenja – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila na prava i usluge socijalne zaštite koje je grad omogućio, a to su pre svega jednokratne interventne pomoći za koje građani mogu podneti zahtev jednom od 17 odeljenja Centra za socijalni rad.

– Grad u ovom trenutku obezbeđuje skoro 12 hiljada besplatnih obroka za naše najsiromašnije sugrađane na više od 50 punktova. Finansiramo stipendije za 360 učenika srednjih škola i 127 studenata. Pored toga, grad deci bez roditeljskih domova omogućava i stanovanje u socijalnim stanovima, takozvano stanovanje uz podršku, kao i novčanu pomoć nakon izlaska iz domova za decu bez roditeljskog staranja u trajanju od godinu dana – istakla je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu.

Ona je dodala da se grad u protekle dve godine aktivno bavio obezbeđenjem krova nad glavom za izbeglice i interno raseljena lica i podsetila da je u toku još jedan javni poziv koji je otvoren do 22. novembra – u pitanju je kupovina deset seoskih domaćinstava.

Još jedna oblast kojom se Grad Beograd bavio je aktivno starenje, gde se otvaranjem dnevnih centara i klubova za najstarije sugrađane radilo na ostvarivanju uslova da se oni druže i osećaju bolje.

– Mi smo u protekle dve godine otvorili tri nova kluba u opštinama gde do sada nisu postojali i obnavljali smo postojeće stare klubove. Gradonačelnik je za Međunarodni dan starih, 1. oktobra, otvorio klub na Paliluli u koji dvdeset godina nije ništa ulagano. Otvaranjem ova tri kluba dobili smo hiljadu novih korisnika, što znači da su oni uključeni u sistem aktivnog starenja – rekla je Stanisavljevićeva i dodala da na uslugu pomoći u kući u ovom trenutku može da računa oko 2.600 starijih sugrađana, a sve te usluge samo su još jedan adekvatan odgovor u borbi protiv siromaštva sa kojim se Grad Beograd uspešno bori.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana