Stabilni izgled za povećanje kreditnog rejtinga Srbije Tanjug

Objavljeno: 13.06.2020. 10:43 Izmenjeno: 14.06.2020. 11:02

Agencija Standard end Purs zadržala rejting Srbije na nivou BB+ uz potvrdjivanje stabilnih izgleda za njegovo dalje povećanje u narednom periodu.Ta potvrda je dokaz da je Srbija otporna na svetske ekonomske šokove, kaže ministar Siniša Mali.

Kada vam neko kao što je to ugledna kreditna kuća Standard and Poor’s u uslovima svetske ekonomske neizvesnosti, privrednog pada svetske ekonomije i rasta javnih dugova velikog broja zemalja, a usled pandemije, potvrdi kreditni rejting zemlje uz stabilne izglede za dalje povećanje, nema veće potvrde da je Srbije otporna na svetske ekonomske šokove, ocenjuje ministar finansija Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, kreditna kuća je iznela ocenu da je Srbija u krizu ušla znatno spremnija i sa uravnoteženim javnim finansijama, što joj je pomoglo da spremno dočeka krizu. Zahvaljujući fiskalnom prostoru koji smo imali kao i očuvanju stabilnosti državnog budžeta ranijih godina, uspeli smo da donesemo ekonomski paket vredan 5,1 milijardi evra, ubrizgamo taj novac u privredu i stvorimo dodatnu likvidnost u privredi.

To je zatim dalje omogućilo da imamo stabilan dinar, start ekonomije uz očuvanje radnih mesta, kao i da se dodatno relaksira referentna kamatna stopa na nivo od 1,25 odsto, navodi Mali.

Sve to, ističe, trebalo bi da dovede do još veće dostupnosti jeftinijeg finansijskog kapitala preduzećima, poveća konkurentnost proizvoda na domaćem i stranom trzištu, ali i veće investicije u proizvodnju, a posledično to će dovesti do povećanja nivoa privrednih aktivnosti u zemlji, rastu plata i životnog standarda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana