Od utorka oštrije mere – rad kafića, tržnih centara i dr. objekata do 18 časova Tanjug

Objavljeno: 21.11.2020. 09:51 Izmenjeno: 22.11.2020. 18:10

Radno vreme kafića, restorana, barova, klubova, kladionica, tržnih centara skraćeno do 18 sati, jedna od 7 novih mera Vlade Srbije za suzbijanje epidemije. Mere na snazi od utorka, pa narednih deset dana.

Sledeća  mera je obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme, odnosno nošenje zaštitne maske, u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Sledi zabrana svih javnih okupljanja sa prisustvom više od 5 osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru.

Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta – odnosno minimum 4 kvadratna metra po osobi.

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Uvedena je i mera stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Među novim merama je i stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Ove mere su oročene na period od 10 dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije, rečeno je za Tanjug u Vladi Srbije.

Pelemiš:Situacija izmiče kontroli

Siruacija s virusom korona izmiče kontroli i zato je medicinski deo Kriznog štaba morao juče da održi hitnu sednicu, izjavio je danas infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš.

On je novinarima u Beogradu rekao da se broj zaraženih u Srbiji povećava, ali da najviše brine povećan broj pacijenata na bolničkom lečenju, u jedinicama intenzivne nege i sve veći broj umrlih, te da su zbog toga tražili da se mere pooštre.

„Medicinski deo Kriznog štaba od početka epidemije, posebno u ovom najtežem trenutku, daje punu podršku ministru zdravlja (Zlatiboru Lončaru) koji neumorno radi i rešava sve probleme. Zahvaljujem i Vladi Srbije što je prihvatila naše zahteve. Vanredna sednica kriznog štaba nije imala zadatak da analizira mere koje smo mi prethodno uveli da li su uspele. To je suviše kratko vreme“, rekao je Pelemiš novinarima u Beogradu.

„Možemo donositi bilo kakve mere, ako se ne poštuju, uspeha nema. Ne želim da optužujem samo građane. Važno je da se sprovođenje mera kontroliše“, rekao je Pelemiš.

On je apelovao na sve da poštuju mere i dodao da kontrole moraju biti rigorozne.
„Mi ćemo čekati 10 dana rezultate mera, ali to ne znači da ukoliko dođe do pogoršanja situacije, ponovo ne zaseda Krizni štab i ponovo ne razmatra šta dalje, da ne bi došlo do sloma zdravstvenog sistema koji se održava zahvaljujući velikom entuzijazmi Ministarstva zdrvalja i svih zdravstvenih radnika i zaposlenih u zdravstvu“, zaključio je Pelemiš.

Stevanović:Nemojte se lečiti kod kuće

Dir. Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije (KCS) Goran Srevanović izjavio je da se povećava broj zaraženih virusom korona, da raste broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali i onih najtežih koji su u jedinicama intenzivne nege.

On je naveo da najveći problem predstavljaju pacijenti koji sami pokušavaju da se leče kod kuće, te se lekaru javljaju nakon sedam do deset dana s teškom kliničkom slikom, i zato bukvalno po prijemu idu u jedinicu intenzivne nege.

„Raste procenat onih koji se samoleče kod kuće, koji misle da ovo može da prođe samo od sebe. Obično kada im se postavi dijagnoza, da bi izbegao bolničko lečenje, jednostavno se više ne javlja. Takvi nam se pacijenti javljaju nakon pet , sedam ili deset dana kućnog samolečenja i dolaze s teškom kliničkom slikom. Obično nakon prijema idu u jedinice intenzivne nege i oni su najugroženiji“, rekao je Srevanović novinarima u Beogradu.

Naveo je da je u ovom trenutku na bolničkom lečenju najveći broj radno aktivnog stanovništva koji imaju najveći broj kontakata.

„Procenat onih koji imaju najteže kliničke slike je u starijoj populaciji, jer oni jesu u najvećem riziku. Oni imaju najveći rizik i za nepovoljan ishod i za sve komplikacije, ali ukupan broj obolelih je u srednjoj životnoj dobi i njih sada primamo i s teškim kliničkim slikama“, naglasio je Stevanović.

Kako kaže, svakodnevno se rade otpusti pacijenata, ali njhova mesta odmah popunjavaju novi pacijenti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno oblačno

Utorak
Kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana