Šta donosi Sporazum o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine

Objavljeno: 04.09.2020. 20:28 Izmenjeno: 05.09.2020. 11:16

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji Beograda i Prištine podrazumeva, između ostalog, pristupanje Prištine inicijativi mini-Šengen i ulaganje u infrastrukturu, piše „Blic”. Osim toga, sporazumom će biti zaštićena imovina SPC na KiM, a biće otvorena i kancelarija Američkog razvojnog fonda u Beogradu, prva takva u našem regionu.

Kako piše Blic, Priština će postati deo inicijative Mini Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića prošle godine podneli i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Neke od konkretnih koristi jesu osim stotina miliona godišnje novog srpskog izvoza, i to što se rešava sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata, ukida mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera i dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima, a građanima olakšava slobodno kretanje.

Osim toga, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome.

Sporazum podrazumeva i ulaganje u mrežu puteva i pruga.Uz autoput Niš–Priština punog profila, i uz izgledno američko finansiranje, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, do luke Drač; Naše sredine na KiM biće povezane novom železničkom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Postignut je dogovor u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC, što je važno zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i drugih naših svetinja.

Promene na graničnim i administrativnim prelazima, po kojima će strane početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, predstavljaće značajan korak ka uvođenju bezviznog režima između građana Srbije i SAD.

Sporazum predviđa i otvaranje kancelarije Američkog razvojnog fonda u Beogradu, prve takve u našem regionu.Ta kancelarija biće zadužena za podršku projektima i investitorima koji će otvarati fabrike u Srbiji, uz finansijsku podršku, što je veoma snažan signal za američke i evropske investitore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana