Srpsko-španski forum u Srbiju doveo 17 španskih kompanija tanjug

Objavljeno: 03.11.2022. 15:16 Izmenjeno: 03.11.2022. 16:30

Privredne komore Srbije i Španije potpisale suu Beogradu, na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, Memorandum o razumevanju za razvoj i jačanje privredne saradnje.

foto tanjug

 

Poslovni forum Srbija-Španija, koji j održan u Beogradu, okipio je oko 150 domaćih privrednika i 17 španskih kompanija kao što su „Airbas“, „Typsa“, „Simens Gamesa“, „Caf“ i „Azvil“.

U okviru poslovnog foruma, Srbiju su posetile kompanije koje posluju u oblastima energetike, obnovljivih izvora energije, železničke i saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, vazduhoplovstva, građevinarstva, IT i telekomunikacije i životna sredina.

Špansku delegaciju predvodi ministarka industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, koja je poručila da je skup dobra prilika da Srbija i Španija ocjačaju saradnju i obezbede svetliju budućnost u vremenima geo-političke krize i ekonomske neizvesnosti koja je zadesila svet.

Podsetila je da neke španske kompanije godinama uspešno posluju u Srbiji i da su učestvovale u kapitalnim projektima kao što su novi most na Savi i Koridor 10, te izrazila uverenje da će, nakon Foruma, dve zemlje dodatno podići privrednu saradnju na viši nivo.

Direktor Sektora za internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović rekao je da očekuje da će ugovori i sporazumi koji će danas biti potpisani između predstavnika privrede i vlada dve zemlje doprineti da se materijalizuje saradnja između srpskih i španskih kompanija.

„Naša trgovinska saradnja ove godine će sigurno dostići milijardu evra, a naša investiciona saradnja ima ogromnog prostora za razvoj“, poručio je Vesović.

Postoji značajan prostor za proširenje i razvoj investicione saradnje dve zemlje, kazao je Vesović, ukazujući na činjenicu da Španija, kao četvrta privreda u EU, nije samo najbolja turistička destinacija u Evropi i druga u svetu, već i zemlja izuzetno visokih tehnologija u oblasti automobilske industrije, zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i infrastrukture.

Generalna direktorka Privredne komore Španije Inmakulada Riera poručila je da dve zemlje imaju izuzetne bilateralne odnose i da je potrebno dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje.

Podsetila je da je Španija do sada uložila oko milijardu evra u Srbiji i pozvala španske i srpske kompanije na još snažniju saradnju i zajedničke projekte.

Forum se realizuje kroz saradnju Trgovinskog odeljenja Ambasade Španije u Beogradu, Privredne komore Srbije i Privredne komore Španije.

Na otvaranju su se prisutnima obratili i monistar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović, predsednica Španske konfederacije poslovnih organizacija (CEOE International) Marta Blanko i ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome.

Privredne komore Srbije i Španije potpisale suu Beogradu, na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, Memorandum o razumevanju za razvoj i jačanje privredne saradnje.

Ove godine milijardu evra razmene sa Španijom

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, posle razgovora sa španskom ministarkom industrije, trgovine i turizma Rejes Maroto, da je Španija 18. spoljnotrgovinski partner Srbije i da bi naša razmena ove godine mogla dostići milijardu evra.

Mali je najavio potpsivnaje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja.

„Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima, a između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrasturkturi“, rekao je Mali.

Ministarka Maroto je istakla da Srbija i Španija ulaze u novu etapu jačanja privrednih odnosa i naglasila kako ima mnogo prostora za saradnju, naročito u oblasti želeničkog saobraćaja, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Mali je najavio potpisivanje Okvirnog protokola o finansijskoj i tehničkoj saradnji vlada dveju zemalja u oblasti infrastrukturnih projekata, koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da dodatno unapredi saradnju između dve zemlje.

„Razgovarali smo o raznim infrastrukturnim projektima. Između ostalog o izgradnji mosta na Adi Huji, ali i o projektima iz oblasti zaštite životne sredine, putnoj i železničkoj infrastrukturi“, rekao je Mali na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Istakao je da je špansku ministarku upoznao sa ekonomskom situacijom u Srbiji i da su razmenili iskustva o nošenju sa izazovima sa kojima se suočava današnji svet.

Mali je naveo i da je za sedam meseci ove godine broj španskih turista u Srbiji bio 3,3 puta veći nego u istom periodu prošle godine.

Istakao je podatak da u Srbiji radi 89 španskih kompanija, da je cilj da ih bude još više, te da će na današnjem poslovnom forumu dvaju zemalja biti kompanije iz oblasti avio-industrije, automobilske industrije, one koja podržavaju zelenu agendu

Ministarka Maroto je istakla da Srbija i Španija ulaze u novu etapu jačanja privrednih odnosa i naglasila kako ima mnogo prostora za saradnju, a naročito u oblasti železničkog saobraćaja, energetici i obnovljivim izvorima energije.

Ocenila je da su Srbija i Španija prijateljske zemlje i da Španija podržava Srbiju na putu ka Evropskoj uniji.

„Radićemo na povezivanju preduzetnika, razmeni studenata, sa Ministarstvom za evropske integracije potpisaćemo sporazum o tehničkoj asistenciji“, istakla je Maroto.

Naglasila je da Španija mnogo radi na saobraćajnoj infrastrukturi i zelenoj agendi i da ova zemlja 50 odsto električne energije proizvodi iz obnovljivih izvora energije, te da zajedno sa Francuskom radi na razvoju infrastrukture za nove tehnologije, a radi se i na dekarbonizaciji.

Prema njenim rečima, turizam u Španiji se polako vraća na rezultate od pre pandemije, ali da ova zemlja svoj razvoj ne bazira samo na turizmu, već i poljoprivredi i prehrambenoj industriji, takođe i automobilskoj industriji, gde se posebno radi na električnim automobilima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana