Srpska i ruska crkva obeležavaju vek od smrti Romanovih Tanjug

Objavljeno: 16.07.2018. 17:09 Izmenjeno: 16.07.2018. 17:09

Srpska pravoslavna crkva i podvorje Ruske crkve u Beogradu u utorak i sredu, 17. i 18. jula, obeležiti stogodišnjica smrti ruske carske porodice Romanov.

Sutra sa početkom u 9:00 časova, Patrijarh će služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju u Ruskoj Crkvi na Tašmajdanu u Svetotrojičkom Hramu, odakle će posle toga krenuti Litija do spomenika Caru Nikolaju II u ulici Kralja Milana, gde će biti održan moleban, najavio je starešina podvorja Ruske crkve u Beogradu protojerej – stavrofor Vitalij Tarasjev.

Na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Televizije „Hram“ on je najavio da a, gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić će povodom ovog događaja upriličićiti svečani prijem u zgradi Skupštine grada Beograda.

Narednog dana u 12:00 časova u rektoratu Beogradskog univerziteta predavanje o ličnosti Cara Nikolaja i o njegovim vezama sa Srbijom i srpskim narodom, održaće arhimandrit Mihajlo Biković, nastojatelj Manastira Jovanja , prof. dr Zoran Mirković sa Pravnog fakulteta i politikolog i istoriča rdr Boris Milosavljević .

Predavanje je otvoreno za javnost i organizatori pozivaju sve zainteresovane građane da se u sredu, 18. Jula u 12:00 časova u što većem broju okupe u rektoratu Beogradskog univerziteta.

Srpska pravoslavna crkva, kako je danas rekao protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i glavni i odgovorni urednik Televizije „Hram“, ima mnogo razloga da se uvek seća Carske porodice Romanov i Svetog lika Cara Nikolaja.

„Kada su saveznici malo zatajili u dopremanju onoga što je bilo najelementarnije za opstanak srpskog naroda koji je prošao albansku golgotu, Car Nikolaj ih je podsetio na obeveze koje imaju kao saveznici prema srpskoj državi i srpskom narodu“ podsetio je prota Stojadin Pavlović, i dodao da je i vladika Nikolaj koji je bio savremenik cara Nikolaja znao i podsećao da su ruski narod i ruska država zbog Srbije ušli u Veliki rat.

„Narod može da bude dužan narodu ali ono čime je ruski narod zadužio srpski narod više je od formalnih dugovanja. To je ljubav koja nikad ne nestaje i koja se nikada ne može nadomestiti ničim drugim već samo ljubavlju.Zato je Srpska pravoslavna crkva uvek uz one ljude koji žele da zablagodare za sve te prijateljske odnose koje su imali ruski i srpski narod, ruska i srpska država i naravno ruska i srpska pravoslavna crkva.“, rekao je on.

Učešćem u ovom značajnom jubileju, u njegovoj molitvenoj proslavi,poručio je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović , „šaljemo i jasnu poruku svima onima koji se u ovo vreme nalaze u nekoj nedoumici, gde na koju stranu treba da se okrene okrene Srbija i gde jedino možemo potražiti spas u ovim teškim vremenima za srpski narod“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana