Srpska medicinska privreda na Svetskoj izložbi u Dubaiju Tanjug

Objavljeno: 30.01.2022. 11:55 Izmenjeno: 30.01.2022. 13:38

Poslednjeg dana januara biće održana investiciona konferencija posvećena ulaganju u banje i medicinski turizam Srbije.

foto Tanjug

Više od 130 privrednika i 70 kompanija iz sektora medicinske privrede učestvuje na “Ekspo 2020 Dubai” gde će do 5. februara, u okviru 7. tematske nedelje posvećene zdravlju, promovisati svoja dostignuća i inovacije.

U privrednoj delegaciji Srbije su naši proizvođači i distributeri medicinskih sredstava, dijetetskih suplemenata, kozmetike, kompanije koje se bave istraživanjima i inovacijama u oblasti zdravlja, kao i rehabilitacioni centri, saopštila je PKS.

„Ova tematska nedelja na Svestkoj izložbi odlična je prilika za našu medicinsku privredu da se predstavi svetu, upozna sa novinama i trendovima na globalnom tržištu i da se poveže sa poslovnim partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i drugih zemalja, koje učestvuju na Ekspo-u”, ističe Mirjana Vučićević, sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost Privredne komore Srbije (PKS).

Dubai i UAE su logistički centar za region Bliskog istoka, Afrike i Jugoistočne Azije koji „opslužuje“ više milijardi potrošača, što je odlična prilika za naše kompanije u oblasti zdravstva da se uspešno pozicioniraju na ovim tržitima, ali i privuku ulagače u Srbiju, dodaje Vučićević.

“U Dubaiju smo da predstavimo projekat aktivne ambalaže i materijala sa jonima srebra koji smo razvili u saradnji sa Inovacionim fondom Srbije i Svetskom bankom. Potencijalnim partnerima i klijentima možemo da ponudimo dodatu vrednost njihovih proizvoda zapakovanih u ambalažu sa jonima srebra koji uništavaju mikroorganizme. Granulat sa jonima srebra nudimo i kao aditiv proizvođačima plastičnih delova, kao što su plastične daske za sečenje mesa, pakovanja za hranu i drugi proizvodi na kojima se ne mogu razvijati mikroorganizmi”, ističe Ðorđe Jovanović, direktor čačanske kompanije „Uniplast“.

Predstavnici srpskog kozmetičkog brenda „Dr Colić“, koji u svom asortimanu ima široku paletu proizvoda, očekuju da se na Ekspo-u povežu sa distributerima kozmetike sa različitih tržišta i kontinenata i uspostave saradnju.

„Ovde predstavljamo i našu bolnicu za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju sa željom da stupimo u kontakt sa drugim bolnicama u inostranstvu, kao i agencijama koje se bave medicinskim turizmom kako bismo približili srpsku medicinsku struku saradnicima iz drugih zemalja“, poručuje predstavnik Colić kozmetike Marko Colić.

Uz privredu u Dubaiju su i predstavnici Razvojne agencije Srbije, više od 20 profesora i naučnih radnika, 14 visokoobrazovnih institucija i instituta, među kojima su Farmaceutski i Biološki fakultet, Beograd, kragujevački Medicinski fakultet, Institut za multidisciplinarna istraživanja, INEP, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut za molekularnu genetiku i genetski inženjering i drugi. Mogućnost za promociju i poslovne aranžmane iskoristiće i naše visokokvalifikovane i specijalizovane laboratorije za tehnička ispitivanja i analize u farmaceutskoj industriji, referentne laboratorije za mikrobiološka i molekularna dijagnostička RT-PCR testiranja, ortodontske laboratorije…

Učešće na „Ekspo 2020 Dubai“ naši privrednici počeli su posetom Biznis habu Srbije gde su se kroz prezentacije predstavnika PKS i uspešnih poslovnih ljudi iz Srbije u UAE upoznali sa poslovnom kulturom Bliskog istoka, uslovima poslovanja i prilikama na ovim tržištima.

Privlacenje investicija banjski turizam Srbije

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Expo Srbija tim organizuju sutra treću investicionu konferenciju na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju.

Konferencija će biti posvećena ulaganjima u banje i klimatske oblasti u Srbiji, odnosno smeštajne i hotelske kapacitete u cilju upotpunjavanja turističke ponude Srbije.

Investiciona konferencija Srbije „Spa&Wellneš Real Estate“ organizuje se u toku Expo tematske nedelje „Health and Wellneš“ i predstaviće svetskoj javnosti specijalan segment turističke ponude Srbije kao što su banje i klimatske oblasti zemlje i brojne mogućnosti za dalja ulaganja u izgradnju novih i adaptaciju postojećih smeštajnih kapaciteta.

Učesnici konferencije biće i predstavnici grada Čačka i Turističke organizacije tog grada koji će predstaviti potencijanim investitorima mogućnosti ulaganja u tri banje na teritoriji Čačka i Ovčarsko-kablarske klisure.

Takođe, svoju uspešnu poslovnu priču predstaviće renomirane kompanije koje su već realizovale investicione projekte upravo u segmentu banjskog turizma.

Direktor Sektora za međunarodnu saradnju u RAS Nikola Janković ističe da je investiciona konferencija na EXPO-u odlična prilika da se pred međunarodnom javnošću promovišu ulaganja i privuku nove investicije u banjska područja kako bi se kreirali kapaciteti za privlačenje većeg broja turista iz celog sveta.

„O turističkom potencijalu banja i klimatskih područja Srbije govori i činjenica da su banjske oblasti jedna od najposećenijih turističkih lokacija u zemlji. U prvih deset meseci 2021. godine u banjama i klimatskim mestima u Srbiji je zabeleženo oko 2,4 miliona noćenja, a kako je od toga čak 90 odsto domaćih turista, veliki je potencijal za dalji razvoj i podsticanje popularnosti ovih lokacija među stranim gostima“, rekao je Janković.

On je dodao da će u publici biti predstavnici svetski poznatih premium lanaca hotela, globalno značajna imena u spa&wellneš biznisu i drugi potencijalni investitori, te se očekuje veliko interesovanje investitora iz celog sveta za banje i medicinske centre Srbije.

Srbija je zemlja sa 28 banjskih mesta i 19 specijalnih klimatskih oblasti i tradicijom banja, kupatila i lečilišta čiji počeci sežu sve do perioda Rimskog carstva.

Banje u Srbiji bogate su natrijumom, sumporom, kalcijumom, kalijumom i magnezijumom, a temperatura termomineralne vode dostiže i 110 stepeni celzijusovih u nekim mestima.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 10°C

Pretežno oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 14°C
Min: 6°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana