Srpski ministri i poslanici zamrzli rad u kosovskoj skupštini zbog Trepče

Objavljeno: 09.10.2016. 12:23 Izmenjeno: 10.10.2016. 14:59

Srpski ministri su zbog Zakona o Trepči zamrzli učešće u Vladi Kosova. i poslanici Srpske liste odlučili su da do daljnjeg zamrznu učešće u radu Skupštine Kosova.

Srpski članovi kosovske vlade zamrzli su danas, zbog spornog Zakona o Trepči, učešće u kosovskoj vladi, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima.

„Ne želeći da situaciju učinimo gorom nego što jeste, u ovom trenutku ćemo samo da formalizujemo odluku koju su drugi u Prištini doneli umesto nas. Zamrzavamo naše učešće u radu Vlade Kosova, međuministarskim komisijama i ostalim vladinim telima u kojima bi se naše prisustvo bilo samo formalno, a ne i suštinsko, bez uvažavanja naših stavova i mogućnosti uticanja na donošenje odluka“, naveli su ministri,

U saopštenju koji su potpisali zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar administracije lokalne samouprave Ljubomir Marić i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić piše da oni ne mogu da pristanu na to da vladajuće albanske stranke njihovim (srpskim)prisustvom fingiraju postojanje demokratije.

Ministri su dodali da će angažman i rad srpskih članova kosovske vlade biti usmereni isključivo na aktivnosti koje će doprineti boljem položaju srpskog naroda.

„Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice na angažovanje u cilju rešavanja novonastale situacije jer ukoliko se ignorišu stavovi političkih predstavnika Srba na Kosovu, ignoriše se i činjenica da na Kosovu pored Albanaca žive i Srbi koji se kao narod i dalje tretiraju kao građani drugog reda“, stoji u saopštenju.

Srpski članovi kosovske vlade su naveli i da je Vlada Kosova, u koju su ušli na osnovu koalicionog sporazuma Srpske liste sa, u tom trenutku, najvećim albanskim političkim strankama, odbila da im omogući bilo kakav udeo u procesu odlučivanja o temama od ključnog značaja za položaj srpskog naroda.

„Time što nam je uskraćeno pravo da učestvujemo u pronalaženju pravednog i razumnog rešenja za sudbinu kombinata Trepča, ali i u mnogim drugim važnim odlukama, koalicioni sporazum je brutalno pogažen, a Srpskoj listi je stavljeno do znanja da ne treba da se smatra delom vladajuće koalicije“, stoji u saopštenju.

Precizira se da su, uprkos svim apelima da srpski narod i njegovi politički predstavnici ne smeju biti biti isključeni iz procesa donošenja političkih odluka, naročito kada je reč o pitanjima od posebnog značaja za srpski narod, srpski predstavnici u vladi stavljeni u poziciju u kojoj ne mogu efektivno da svom narodu osiguraju jednaka prava i sigurnost.

Ranije danas i srpki poslanici učinili su isto – zamrzli rad u parlamentu Kosova.

U Srpskoj listi smatraju da su Srbi na Kosovu i Metohiji suočeni sa jednom od najtežih i potencijalno najopasnijih situacija u poslednjih deceniju i po, a od odluka koje ovih dana budu donosili zavisiće ne samo političke sudbine predstavnika Srpske liste, već i sudbina srpskog naroda u toj pokrajini.

„U ime interesa srpskog naroda i demokratije, sa gnušanjem odbacujemo političko i pravno nasilje Skupštine Kosova i javno poručujemo da ne priznajemo bilo kakvu odluku u vezi sa ‘Trepčom’, donetu bez dogovora sa političkim predstavnicima Srba“, saopštili su poslanici Srspke liste nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici.

Poslanici Srpske liste danas su u Kosovskoj Mitrovici održali sastanak, na kojem su zaključili da je „nelegalna odluka Skupštine Kosova o prisvajanju kombinata „Trepča“ bila svestan čin gaženja interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i minorizacije srpskih političkih predstavnika“.

Naveli su takođe da odbijaju da budu, kako su naveli, svojevoljne žrtve aparthejda na Kosovu i Metohiji i da neće davati alibi nastojanjima da se srpski narod dovede u položaj potpune obespravljenosti i situaciju iz koje bi jedini izlaz bio napuštanje svojih domova.

“Srpski narod, koji je do sada iskazivao iskrenu nameru da kroz svoje predstavnike u institucijama u Prištini, u partnerskom odnosu sa Albancima, unapređuje društvene i ekonomske prilike na Kosovu i Metohiji, više nema iluzija o diktatorskoj i šovinističkoj prirodi ovdašnjeg političkog sistema”, navode iz Srpske liste.

foto Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura -5°C

Vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana