Srpska i Srbija pod dodatnim pritiskom međunarodnog faktora tanjug

Objavljeno: 24.11.2022. 12:13 Izmenjeno: 24.11.2022. 12:13

Dodik je istakao da Republika Srpska stoji iza srpskog naroda na KiM i da njihova prava budu zagarantovana.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio j u Beogradu da međunarodni faktor vrši dodatni pritisak na Srpsku i Srbiju kako bi nametnuo svoja rešenja i o tome je, kaže, upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Dodik je zahvalio Vučiću na prilici da srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović i on imaju prvi radni sastanak upravo u Beogradu i istakao da je to nešto što su i želeli.

Preneo je i da bi u prvoj sedmici decembra trebalo da bude formirana nova Vlada Srpske, a nakon toga i održana zajednička sednica dveju vlada Republike Srpske i Srbije, na kojoj će biti operacionalizovani današnji dogovori.

Na sastanku sa predsednikom Vučićem su, kaže, razgovarali o važnim temama u složenom političom okruženu.

Radićemo, istakao je, na što većoj vrednosnoj integraciji RS i Srbije kroz različite programe i proces specijalnih veza, da naredne godine formalizujemo i druge oblike specijalnih veza, radimo ono što jedan narod treba da čini i radi i to nikoga ne bi trebalo da zabrinjava“, naveo je Dodik.

„Opredeljenje koje smo ovde čuli je da se nastavi saradnja na projektima na političkom i drugom razumevanju situacija. Mi razumemo da Srbija stoji iza Dejtona i podržava teirtorijalni integritet BiH, ali predsednik (Vučić) zna da je RS ugrožena sa stanovništva njenih prava u BiH oduzimanjem preko 60 nadležnosti i da ako se BiH ne vrati na pozicije Dejtona i Ustava ne vidimo razlog da možemo da dajemo doprinos njenom antiustavnom putu“, rekao je Dodik.

Istakao je da Republika Srpska stoji iza srpskog naroda na KiM i da njihova prava budu zagarantovana.

„Složene okolnosti traže dodatne napore, Srbija je u epicentru vezano za Prištinu vezano za sukob u Ukrajini. RS je spremna da podrži evropski put BiH, ali ne i put u NATO, o tome neće biti doneta nijedna odluka“, rekao je Dodik.

Dogovoreni projekti su, kazao je visok prioritet zajedničkih napora Republike Srpske i Srbije i ističe da je u ovakvoh ekonomskoj situaciji bitna podrška koju od Srbije dobijaju opštine u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, gde žive Srbi.

Istakao je da će dogovorena zajednička Radna grupa za izgradnju memorijalnog centra u Gornjoj Gradini biti brzo formirana.

„Verujemo da je ova generacija rukovodilaca RS i Srbije treba to da uradi, jer se dugo čekalo, a to će biti pravi odraz obima stradanja Srba u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i drugim ratovima“, rekao je Dodik u obraćanju nakon radnog sastanka koju su imali Cvijanovićeva i on sa Vučićem.

Rekao je da su Cvijanovićeva i on predsednika Vučića upoznali sa kompletnom situacijom u BiH.

Istakao je da tamo postoji pat pozicija koja je teško rešiva, koja se kamuflira zanemarivanjem suštine tri konstitutivna naroda.

Podsetio je da političko Sarajevo blokira mnoge infrastrukturne projekte kao što je izgradnja elektrane Buk-Bijela, aerodorm Trebinje, kao i gasovod prema Banjaluci,

a isto tako, istakao je, u FBiH nema odluka vezano za zajednički projekat auto-puta Beograd – Sarajevo.

U FBiH, naveo je, po tom pitanju ništa nije učinjeno, za razliku od Republike Srpske, pa tako, kaže, još uvek nema ni definitivnog dogovora sa Turskom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana