Sredozemlje se pretvara u tropsko more Tanjug

Objavljeno: 16.06.2021. 11:05 Izmenjeno: 16.06.2021. 11:05

 Svetski fond za prirodu (WWF) upozorava da se Sredozemlje pretvara u tropsko more, zbog opšteg porasta temperatura.

U nedavno objavljenoj studiji, italijanski ogranak WWF navodi da se oko 1.000 egzotičnih vrsta adaptiralo na život u tim vodama, čime su zamenili endemske vrste.

Te nalaze potvrdili su grčki naučnici koji tvrde da su riblje vrste iz Crvenog mora nastanile Egejsko i Jonsko more u poslednjih nekoliko godina, piše „Grik riporter“.

Kako se navodi, sa temperaturama koje u proseku rastu 20 procenata brže nego što je svetski prosek, dok raste i nivo mora, a prema projekcijama nivo Sredozemlja će porasti za jedan metar do 2100. godine i on će postati najslanije more na svetu i more koje se najbrže zagreva.

„Neophodna je hitna akcija. Sada, više nego ikada, neophodno je da se fokusiramo na zaštitu morskih oblasti“, navodi se u saopštenju WWF.

U studiji je primećeno i da se zbog porasta temperatura menja i rastinje na dnu mora, pa je tako smanjeno prisustvo endemskih trava.

Dodaje se i da bi nestanak ovih biljnih i životinjskih vrsta mogao da ima veliki uticaj na čitav morski ekosistem.

„Sredozemno more danas nije više što je bilo. Njegova tropikalizacija je uznapredovala. Klimatska promena nije samo problem budućnosti, već realnost koje su već svesni naučnici, ribari, ronioci, primorske zajednice i turisti“, rekla je Ðulija Prato iz italijanskog WWF.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura -2°C

Pretežno oblačno

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana