Srebrna maska domaći inovativni proizvod-borac protiv korone Tanjug

Objavljeno: 30.09.2020. 12:25 Izmenjeno: 30.09.2020. 12:25

Na tržištu Srbije i regiona sredinom oktobra će se pojaviti novi proizvod „srebrna maska” u veličinama za decu i odrasle sa dodatnim nivoom zaštite, koji je nastao kao rezultat povezivanja domaćih proizvođača kompanija „Koloid“ i „Galenika farmacija“.

„Srebrna maska“, do čije proizvodnje u pogonu u Petrovcu na Mlavi je došlo uz posredovanje Privredne komore Srbije (PKS), rezultata je primene savremenih nanotehnologija, pri čemu se joni srebra i zeolita putem ultrazvučne jonizacije trajno integrišu u tkaninu, što predstavlja dodatni nivo zaštite.

Sekretar Udruženja za farmaciju i medicinsku delatnost PKS Mirjana Vučićević, prilikom obilaska proizvodnih kapaciteta izjavila je da je partnerstvo „Galenika farmacije” i „Koloida“ odličan model za stvaranje domaćih inovativnih proizvoda, konkurentnih i na međunarodnom tržištu.

„Očekujem da će ova saradnja biti odličan primer drugima da se povezuju, razmenjuju ideje, razrađuju rešenja i kreiraju kvalitetne proizvode. Privredna komora Srbije uvek će biti institucionalna podrška domaćoj prerađivačkoj industriji i njenim nastojanjima da stvori nove vrednosti“, rekla je ona.

Direktorka Galenika farmacije Ljiljana Topić kazala je da ta kompanija proizvodi zaštitnu opremu, sterilne i nesteriline proizvode i ima preko 50 različitih medicinskih sredstava upisanih u registar koji vodi Agencija za lekove i medicinska sredstva.

„U delu u Petrovcu smo usko specijalizovani za proizvodnju zaštitnih maski za decu i odrasle. Prepoznali smo strateškog partnera kompaniju „Koloid“ i krenuli smo u prvi korak proizvodnju srebrnih koloidnih dečijih maski a prve količine će biti isporučene do 10. oktobra“, rekla je ona.

Galenika farmacija sada u novom pogonu u Petrovcu na Mlavi pravi 200.000 zaštitnih dečijih maski, a posle njih počeće i proizvodnja za odrasle maski sa jonima srebra.

Ova kompanija proizvodi sterilne i nesterilne komprese, flastere, hanzaplaste, zavojne i sanitetske materijale, auto-apoteke, ormariće i torbice za prvu pomoć.

Generalni direktor Koloida Božidar Backović rekao je da ta firma ima 14 godina iskustva u proizvodnji i razvoju proizvoda na bazi srebrnih jona.

“Naši najbolji stručnjaci su sada u saradnji sa kompanijom Galenika farmacija su uspeli da zajedničkom saradnjom integrišu jonsko srebro I zeolite pute ultrazvuka, što je tehnologija ultrazvučne jonizacije, i da to srebro zadržimo dugogotrajno u samoj tkanini maske. Tako obezbeđujemo dodatnu antimikrobnu zaštitu i produžavamo period trajanja maske”, rekao je on.

Dodao je da ova saradnja na proizvodnji srebrne zaštitne maske početak i zahvalio se PKS koja je prepoznala potencijale Koloida.

“Maska I tehnologija koju smo uspeli da zajednički razvijemo sa Galenika farmacijom je nešto što je već prepoznato na tržištu regiona i postoji interesovanje i trebovanje od kompanija iz Grčke, Makedonije i Albanije. Nadamo se uspešnoj I dugoročnoj saradnji”, rekao je on.

U saradnji sa Fondacijom Novak Ðoković prva serija srebrnih maski za decu od 100.000 komada biće donirana đacima prvacima osnovnih škola širom Srbije.

One Response to “Srebrna maska domaći inovativni proizvod-borac protiv korone”

  1. Marija каже:

    Kako se održava srebena maska, kplika joj je trajnost.
    Pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Magla

Trenutna temperatura -1°C

Magla

Petak
Magla

Max: 6°C
Min: 0°C

Magla

Vremenska prognoza za 5 dana