Srbiji predat prvi Štadlerov brzi voz Studio B, Tanjug

Objavljeno: 29.10.2021. 10:48 Izmenjeno: 30.10.2021. 12:07

Srbiji predat novi Štadlerov brzi voz, prvi od ukupno tri koja su kupljena od švajcarske kompanije „Stadler Bušnang AG“. Ovo je drugo lice Srbije, sve o čemu smo sanjali postaje stvarnost, poručio predsednik Vučić

foto Tanjug 

Brzi voz može da ide brzinom od 200 kilometara na sat i prvi je dabl-deker, odnosno voz na sprat, koji će saobraćati prugama u Srbiji. U pitanju su tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora. U vozu ima ukupno 316 sedišta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću.

Takođe, postoji wifi internet, displeji koji pokazuju zauzetost sedišta i mini bar. Karta će, prema ranijim najavama, koštati najverovatnije oko 1.000 dinara.

 

Vučić: Brze pruge i moderni vozovi – nova slika Srbija

Predsednik Aleksandar Vučić provozao se novim Štadlerovim brzim vozom, koji je ta švajcarska kompanija predala Srbiji, i istakao da su brze pruge i moderni vozovi nova slika naše zemlje, kao i da će prva deonica brze pruge ka Budimpešti, od Beograda do Novog Sada biti otvorena za saobraćaj krajem februara ili 1. marta.

Vučić je tokom vožnje, zajedno sa predstavnicima Štadlera, srpskih železnica i medija, u razgovoru sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom rekao da je početak saobraćaja na brzoj pruzi velika promena za građane Srbije.

Voz je fantastičan i veoma udoban, prokomentarisao je predsednik tokom vožnje od železničke stanice Novi Beograd do stanice Beograd Centar u Prokopu.

Prvoj vožnji su prisustvovali ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, grafinačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predstavnici kompanije „Stadler Bušnang AG“ i ambasade Švajcarske u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana