Srbiji otvorena još četiri poglavlja Tanjug

Objavljeno: 14.12.2021. 09:24 Izmenjeno: 15.12.2021. 10:23

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena četiri nova poglavlja sa Srbijom. Dobre vesti iz Brisela, veliki uspeh za Srbiju, poručio predsednik Vučić.

foto Tanjug

U okviru klastera 4 koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost otvorena su četiri nova poglavlja: poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Delegaciju Srbije u Briselu predvode premijerka Ana Brnabić i ministar evropskih integracija, Jadranka Joksimović.

Ispred Saveta EU, konfrencijom je predsedavao slovenački državani sekretar, Gašper Dovžan, a Evropsku komisiju predstavlja komesar za proširenje, Oliver Varheji.

Posle Međuvladine konfrencije EU Srbija i otvaranja kalstera u Briselu će se održati i konfrencija za medije delegacija Srbije i EU.

Brnabić je juče rekla da otvaranje Klastera 4 predstavlja i veliko priznanje EU svemu što je Srbija uradila do sada kada je reč o zaštiti životne sredine.

Srbija je do sada, po staroj metodologiji pregovora o pristupanju, otvorila 18 poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Nakon današnje Međuvaldine konfrencije, Srbija će imati otvorena 22 poglavlja od ukupno 33, podeljinih u šest klastera.

Na prethodnoj Međuvladinoj konferenciji, održanoj krajem juna u Luksemburgu konstatovano je da Srbija formalno, po novoj metodologiji, već ima otvoren prvi tzv fundamentalni klaster koji se tiče vladavine prava, funkcionisanja demokratskih institucija i ekonomskih kriterijuma.

 

Brnabić: Važan korak napred u procesu evrointegracija Srbije

Premijerka Ana Brnabić izjavila da je veoma značajan dan za Srbiju, te da je otvaranje klastera 4 veliki korak napred u procesu evropskih integracija, pokazatelj da je Srbija postigla rezultate u sprovođenju reformi, ali i velika motivacija da naša država nastavi dalje u istom pravcu.

„Ovo je vrlo značajan datum za Srbiju, važna prekretnica u procesu naših evropskih integracija“, rekla je Brnabić novinarima u Briselu, nakon Međuvladine konefercnije Srbija – EU.

Srbija je danas otvorila klaster 4 u pregovorima o članstvu u EU, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, u okviru kojeg su poglavlje 14 (transportna politika), poglavlje 15 (energetika), poglavlje 21 (transevropske mreže) i poglavlje 27 (životna sredina).

Brnabić je podsetila da to znači da Srbija ima 22 otvorena poglavlja u pregovorima sa EU, od 35.

„Ovo je veliki i važan korak, i uspeh na kojem čestitam građanima Srbije, vladi, predsedniku, kojem zahvaljujem za podršku i razumevanje“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je važna stvar kod nove metodologije političko upravljanje procesom evropskih integracija, a da je Vlada Srbije uspela u tome, pre svega u oblasti vladavine prava.

„To je očigledno dalo veliki rezultat. Ovo nam je ogromna motivacija za dalje. Nastavljamo reforme na EU putu, u oblasti vladavine prava, javne uprave i privrede i ekonomije, kako bi ojačali našu državu i kako bi evropski put iskoristili da se bolje živi u Srbiji, da građani žive kvalitetnije“, rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je zahvalila svim državama članicama i Evropskoj komisiji na podršci i razumevnaju.

„Pokazali su da su otvoreni i spremni da vide, da saslušaju i nagrade sve što smo uradili. Zato je ovo ovo velika motivacija da nastavimo dalje, da radimo brže i bolje, za još veće rezultate, da 2022. godine otvorimo klaster 3, koji je spreman i da se spremimo za otvaranje makar još jednog klastera. Nama je na agendi da pripremimo sve za otvaranje klastera 5“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je tema životne sredine veoma važna za Srbiju, kao i da prioriteti zemlje ostaju regionalnu stabilnost, dijalog Beograda i Prištine, i ekonomski razvoj.

„Zadovoljna sam ekonomskim rezultatima, očekujuem da rast bude preko sedam, čak 7,5 odsto, što je jedna od važnih stvari za naše evrointegracije. Uz to i postepeno usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je ta usklađenost sada 65,55 odsto.

Brnabić je zahvalila i Sloveniji, koja do kraja godine predsedava EU.

„Nama je ovo mnogo značilo“, rekla je Brnabić.

Na pitanje novinara u vezi sa poglavljem 27, koji se odnosi na unapređenje životne sredine, Brnabić je rekla da je to poglavlje svakako najskuplje od svih i da će biti potrebno više od 10 milijardi ulaganja u oblasti životne sredine – za prečistače za otpadne vode, kanalizacione mreže, regionalne deponije, reciklažne centre, transferne stanice, napređenje kvaliteta vazduha, za subvencije za elektročna vozila..

„Verovatno će nama biti potrebno još dugo nakon što, nadam se, postanemo članica EU da uskladimo i dostignemo najbolje evropske standarde u oblasti zaštite životne sredine“, rekla je Brnabić.

Dodala je da je Srbija, zahvaljujući teškim merama fiskalne konsolidacije i ekonomskom razvoju, konačno 2020. godine dobila priliku i finansijsku mogućnost da postavi oblast životne sredine kao jedan od osnovnih prioriteta vlade, da počnu investicije u unapređenje životne sredine.

„To je u ovom trenutku najvažniji klaster od svih. Da smo mogli da biramo, izabrali bismo klaster 4, zbog važnosti za građane“, rekla je Brnabić.

Kako je dodala, Srbija mora sada sa partnerima iz EU da dostiže standarde Unije, kako bi zatvorila taj klaster, što će, kaže, biti dugotrajan, skup proces.

„Ovo mi je jedan od najlepših dana u politici, jer iza ovoga stoji izuzetno mnogo napora, posla. Velika je odgovornost bila. U teškom trenutku za Srbiju i EU, u doba pandemije korona virusa, dobili smo ogromno priznanje za sve naše napore i rad“, zaključila je Brnabić.

 

Vučić: Dobre vesti iz Brisela, veliki uspeh za Srbiju

Velike i dobre vesti jutros iz Brisela, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon što je Srbija otvorila jedan klaster u pregovorima sa Evropskom unijom, koji obuhvata četiri poglavlja, koja se tiču transportne politike, transevropske mreže, životne sredine i energetike.

„Značajan, veliki uspeh za našu zemlju“, poručio je Vučić u video snimku objavljenom na instagram profilu „Budućnostsrbije“.

„Veliko hvala Ursuli fon der Lajen, ali veliko hvala i svim državama članicama. Čestitke građanima, jer oni su najzaslužniji za reforme koje smo sprovodili u prethodnom periodu“, rekao je Vučić.

Od vlade, kaže, traži i moli ih da nastave i ubrzaju reforme u oblasti vladavine prava, ali i u svim drugim sferama.

„Ovo je veliki podsticaj i podstrek. Kada smo ujedinjeni, kada smo svi zajedno, kada se borimo za našu zemlju, uvek možemo sve da postignemo. Živela Srbija i napred u budućnost“, poručio je Vučić.

Vučić i Brnabić: Veliki singal EU da podržava Srbiju

Srbija je otvaranjem klastera 4 napravila korak napred i dobila važan signal Evropske unije da oni podržavaju evropske integracije naše zemlje, saglasni su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

“Imamo odlične vesti iz Brisela. Srbija je jedina sa Zapadnog Balkana koja je otvorila poglavlja sada, i dobila pozitivan signal od EU”, naglasila je Brnabić, na sednici vlade kojoj prisustvuje i predsednik Vučić.

Ona je dodala da time treba da se ponosimo i da nam to služi na čast, kao i da je to pokazatelj da i u vreme pandemije, možemo da sprovodimo reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

“Nastavljamo dalje, imamo spreman i klaster 3 za otvaranje”, poručila je Brnabić, koja je jutros sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović prisustvovala Međuvladinoj konferenciji u Briselu, na kojoj je Srbija otvorila klaster 4.

Kako je istakla, nikada pozitivnije komentare nije čula tokom međuvladine konferencije, na kojoj su, prenela je, mnogi rekli da je bilo blizu i otvaranje klastera 3.

“Žao mi je što nije, ali i ovo je ogroman uspeh. Spremamo se za otvaranje klastera 5. U ovom trenutku imamo 22 otvorena poglavlja, od 35 i guramo dalje”, rekla je Brnabić.

Predsednik Vučić je ocenio da je otvaranje klastera 4 značajan signal da EU podržava dalji napredak Srbije na njenom evropskom putu, ali i da se u Srbiji vredno i dobro radi.

„Mi smo jedina zemlja sa Zapadnog Balkana kojoj je bilo šta otvoreno na međuvladinoj konferenciji u Briselu. Čemu se ne radujemo, jer bi voleli da su i drugi, posebno naši prijatelji iz Severne Makedonije, ali to, dodaje, iz bilateralnih razloga nisu“, kazao je on.

Vučić se zahvalio predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu, koji je mnogo truda uložio i pokazao mnogo poštovanja.

Istakao je da je ovo dobar signal za našu zemlju da se rad isplati.

Naglasio je da su posebno važne otvorene oblasti kao što su životna sredina, energetika i transportna povezanost.

„Želim vladi da dobro radi i da možemo uskoro da pričamo i o zatvaranju poglavlja“, dodao je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana