Srbija u top 50 po bezbednosti i kvalitetu lekova i vakcina RTS

Objavljeno: 30.07.2019. 09:13 Izmenjeno: 30.07.2019. 21:09

U najnovijem izveštaju Svetske zdravstvene organizacije navodi se da je njihova višegodišnja provera potvrdila da se Srbija svrstava među 50 najrazvijenih zemalja po bezbednosti, kvalitetu i svim neophodnim regulativama u oblasti lekova i vakcina.

Ocenjivano je 195 zemalja, a zaključak je da Srbija primenjuje i poštuje sve neophodne procedure da bi do građana stizali kvalitetni i bezbedni lekovi i vakcine.

Srbija je prvi put učestvovala u ovakvom ocenjivanju i proveravanju i jedina je zemlja u regionu koja je dobila dobru ocenu.

Ocenu pet nije dobila nijedna zemlja, četvorku je dobilo nekoliko, a Srbija je dobila trojku. Sve ostale zemlje su dobile dvojku i jedinicu.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović kaže da građani Srbije apsolutno treba da budu spokojni kada su u pitanju kvalitet lekova i vakcina koji su na tržištu Srbije, jer se se sve kontroliše na najbolji mogući način.

Ukazao je da Srbija poštuje nacionalne zakone i da bi bila sigurna da građani koriste isključivo efikasne, kvalitetne i bezbedne lekove i vakcine sve se proverava kako dokumentaciono, tako i laboratorijski.

„Proces dokumentacione kontrole traje vrlo brzo za sedam dana se proverava sve, a laboratorijska kontrola traje 60 dana i tu provaravamo sve ono što je prva serija leka ili posebne kotrole gde su i vakcine“, rekao je Jaćović.

Dodao je da agencija ulaže u svoje ljude i znanje, da se edukuju i u zemlji ali naviše u inostranstvu, kako bi bili u toku sa najnovijim dostugnućima u pogledu regulative lekova, ali ulažu i u laboratoriju i otvaraju podatke za građane i privredu.

Agencija za lekove je stalno u kontkatu sa Svetskom bazom neželjenih reakcija na lekove u Švedskoj gde su povezane sve regulatorne agencije iz celog sveta, naveo je Jaćović.

„Mi zato imamo apsolutno autoritet da svakog trenutka da ako se danas pojavi neželjena reakcija, a sutra neka nova i neočekivana, mi znamo i preduzimamo sve aktivnosti kako bi građani bili sigurni da piju isključivo kvalitetne i efikasne lekove“, naglasio je Jaćović.

Predsednica Radne grupe za koordinaciju i sprovođenje preporuka SZO Dragana Šmidling Koruga ističe da SZO mnogo radi na usklađivanju i primeni propisa u svim zemljama sveta.

„Time što je uvela nas u ovaj program od nas je zahtevala jedna veoma požrtvovan, višegodišnji rad gde je jako veliki broj profesionalaca uspostavio, održao i unapredio i dalje radi na unapređenju mehanizama koji će dovesti do toga da svaki pacijent u Srbiji ima dostupne efikasne, kvalitetne i bezbedne lekove“, objasnila je Šmidling Koruga.

Navela je da su se proveravali procesi procene dokumenacije, sam razvoj leka i njegova klinička ispitivanja pre dobijanja dozvole za lek, praćenje i prijavljivanje neželjenih rekacija kao i brze rakcije kada je to potrebno, zatim ukoliko postoji potreba da se neki lek povuče sa tržišta to povlačenje leka, a proveravao se i način kontrole kvaliteta leka.

Naglasila je da su tu uključene i vakcine. „Posebno bih istakla u kontekstu neke bojazni našeg građanstva u primeni vakcina da zaista mogu da veruju vakcinama koji se nalaze u legalnim tokovima u Srbiji i da slobodno mogu da primene svaku imunizaciju bilo da je ona u programu obavezne ili preporučene“, dodala je Šmidling Koruga.

Naglasila je da to što je Srbija u 50 najboljih je izuzetno postignuće.“Nije bilo lako doći do toga, višegodišnji rad je do ovoga doveo. SZO ima razvijenu veoma strogu metodologiju i takozvane njihove indikatore kojih ima blizu 300. Veoma strogo to sve ocenjuje i mi smo uspeli da dokažemo da svi mehanizmi koji su ovde implementirani su zadovoljili sve njihove zahteve“, rekla je Šmidling Koruga.

„Na osnovu toga SZO je doneo odliku da proglasi regulatorni sistem Srbije finkcionalnim, zrelim i stabilnim sistemom koji može da ulije poverenje stanovništvu ove zemlje da oni na tržištu imaju isključivo kvalitetne, efikasne i bezbedne lekove“, zaključila je Šmidling Koruga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana