Vučić i Li Kećang o daljoj saradnji, potpisani ugovori vredni 734 milona evra Tanjug

Objavljeno: 05.11.2016. 10:34 Izmenjeno: 06.11.2016. 11:12

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Rigi sa premijerom Kine Li Kećiangom, koji je istakao zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja, poželeo uspeh u daljem napretku Srbije i izrazio zabrinutost za ličnu bezbednost srpskog premijera.Predsednik Vlade Srbije prisustvovao je potpisivanju prva tri sporazuma od značaja za našu zemlju.

Bilateralni susret dva premijera odrzan je u Rigi uoči samita Kina plus 16 zemalja centralne i istočne Evopre.

Kineski premijer Li Kećang izrazio je zadovoljstvo saradnjom dveju zemalja koja je donela konkretnu korist narodima Srbije i Kine

„Naši narodi su se uvek međusobno poštovali, a mi smo danas veoma srećni zbog vašeg ekonomskog napretka“, istakao je premijer Li Kećang.

Premijer Kine izrazio je zabrinutost za ličnu bezbednost predsednika Vlade Vučića i istovremeno poželeo uspeh u daljem ekonomskom razvoju i napretku Srbije.

Dva premijera razgovarala su o saradnji dveju zemalja, napretku i konkretnim rezultatima postignutim nakon posete kineskog premijera Srbiji, u decembru 2014. godine, kao i o rešenju za RTB Bor, a Vučić je zamolio kineskog premijera da pomogne u pronalaženju rešenja za ovaj rudarsko-topioničarski basen.

Premijer Vučić obavestio je kineskog premijera o sporazumima koje su dve zemlje potpisale u Rigi, o infrastrukturnim projektima koji su u toku i naglasio da je Srbija veoma ponosna na saradnju sa NR Kinom

„Bez Vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju Železare Smederevo ekonomski je spasila Srbiju“, rekao je premijer Vučić, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastanku su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mijhajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.
Vučić: Kećangu sam izneo slučaj RTB Bor i Petrohemije

Vučić je izjavio da je zamolio kineskog premijera Li Kećanga da pomogne Srbiji da reši slučaj Rudarsko topioničarskog basena Bor na sličan način kao što su nam pomogli oko Železare Smederevo.

Vučić je novinarima u Rigi posle bilateralnog sastanka sa Kećangom rekao da nije odmah dobio odgovor od kineskog premijera, da ga nije ni očekivao, jer je, kako je rekao, Kina suviše ozbiljna zemlja i Kećang veoma ozbiljan čovek:

„Oni su poslali svoju najmoćniju kompaniju da se bavi time i to je za Srbiju jedna od kljcucnih stvari“, rekao je Vučić koji je istakao da je pozvao Kećanga da ponovo poseti Srbiju.

Govoreći o samim razgovorima, Vučić je naveo da je počastvovana posebnom pažnjom koju Srbiji poklanja srpski prijatelj, kineski premijer i dodao da smatra da je u tom razgovoru, za koji je delegacija Srbija dobila nešto više vremena od ostalih, uspela da istakne sve važnije probleme.
„U svakom slučaju, mnogo toga je pred nama, ali mislim da je još važnije da pogledamo i petrohemijski kompleks i da pokazujemo i prijateljstvo i poštovanje za ono što je Kina uradila za nas, da pokažemo da zaslužujemo njihovu pažnju i mislim da smo se tako i odnosili i da su, sudeći po reakcijama, i Li Kećang i drugi, bili zadovoljni“ rekao je premijer Srbije.

Kako je dodao, pozvao je kineskog premijera da ponovo dođe u Srbiju, uveren da će uskoro, za recimo dve godine, to i biti ostvareno, „što bi bila velika stvar, jer ćemo imati mnogo toga da otvaramo i da pokažemo šta smo u međuvremenu uradili“.

Prema njegovim rečima, kineski premijer je više puta naglasio da je srećan i zadovoljan zbog napretka Srbije, pre svega zbog ekonomskog napretka.

„A ja sam zadovoljan što sam takve ocene mogao da čujem,“ naveo je Vučih.

Osvrćući se na Samit, Vučih je ocenio da je veoma važno što je sastanak u Rigi prilika da se sa svima razgovara.

 

Ugovori iz Rige vredni 734 miliona evra

Srbija je na Samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope „16 + 1“ u Rigi potpisala šest ugovora i sporazuma sa Kinom vrednih 734 miliona evra, a kako je večeras rekao premijer Aleksandar Vučić krenuće se odmah u realizaciju tih projekata.

Među potpisanim ugovorima su onaj koji predviđa radove na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Beograd-Budimpešta, zatim na Koridoru 11 i delu obilaznice oko Beograda, na deonici Surčin – Obrenovac.

Premijer je precizirao da je sporazum koji se tiče izgradnje brze pruge ka Budimpešti, na deonici Beograda – Stara Pazova vredan je 319,9 miliona evra, i njim će se ubrzati pruga do Novog Sada, a time i obezbediti brže putovanje ljudi i robe.

Kako je rekao, za srpske medije, potpisan je i sporazum vredan 207 miliona evra, vezano za deonicu Surčin-Obrenovac na Koridoru 11.

Upitan kada će početi radovi, on je najavio da će izvršiti „prijateljski pritisak“ na konzoricijum, koji je dobio ovaj projekat kako bi ih „naterao“ da odmah krenu sa radovima.

Premijer je istakao i da smatra da su uradili dobre stvari za Srbiju.

Kako je rekao, svi ti razgovori doprineće privrednom rastu i političkim odnosima i, na kraju krajeva, porastu životnog standarda stanovnika.

On je u tom smislu dodao da će biti više izgrađeno autoputeva u Srbiji za vreme ove vlade nego što je bilo za sve vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Kako je ocenio Srbija je uradila najviše posla u Rigi poredeći se sa drugim zemljama koje takođe razvijaju poslove sa Kinom.

 

Vučić s Borisovim, Šidlovom, Ramom…

Premijer Srbije razgovarao je danas u Rigi, u odvojenim susretima, sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i sa premijerkom Poljske Beatom Marijom Šidlo.

Ranije danas Vučić je u glavnom gradu Letonije razgovarao i sa kineskim premijerom Li Kećangom.

Premijer je sa svojim bugarskim kolegom razgovarao, kako je saopšteno, o odnosima dveju zemalja, izgradnji gasnog interkonektora i zvaničnoj poseti bugarskog premijera Srbiji, tokom koje bi se sastali i sa predstavnicima bugarske manjine.

Tokom susreta, premijeri Vučić i Borisov razgovarali su i o izgradnji infrastrukturnih projekata i završetku autoputa Beograd – Sofija, koji bi povezali dve zemlje i time omogućili bolju trgovinsku razmenu.

Tema današnjeg susreta dvojice zvaničnika bila je i situacija u regionu, kao i migrantska kriza i evropski put Srbije.

Predsednik srpske vlade razgovarao je i sa premijerom Albanije Edijem Ramom.

Vučić boravi u Rigi radi učešća na Petom samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, 5. i 6. novembra.

Samit „16+1“ je od velikog značaja za Srbiju, budući da bi na njemu trebalo da bude potpisan niz važnih sporazuma, a premijer je u razgovoru sa kineskim premijerom Kećangom već razgovarao o rešavanju problema RTB Bor i Petrohemije.

Pored Srbije, među 16 zemalja CEEC koje su se pridružile inicijativi su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

 

Vučić na otvaranju Poslovnog foruma „Kina + 16“

Predsednik vlade Srbije prisustvovao je danas otvaranju Poslovnog foruma, koji se odigrava u okviru Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi.

riga-otvaranje-forum-vucic

Poslovni forum otvorio je predsednik vlade Letonije Maris Kučinskis, koji je istakao da je cilj ovog samita promovisanje ekonomskih vrednosti i saradnje.

Na sastanku u Rigi govorio  i premijer Kine Li Kećang.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Delimično oblačno

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana