Srbija u Programu EU za zaštitu prava i jednakost građana Tanjug

Objavljeno: 16.07.2018. 11:26 Izmenjeno: 16.07.2018. 12:53

Srbija može da aplicira za 439 miliona evra, koliko iznosi fond EU kada su u pitanju projekti iz oblasti zaštite i primene prava koja obezbeđuju jednakost građana.

Potpisivanjem Sporazuma o pristupanju Programu EU za prava, jednakost i državljanstvo, koji promoviše zaštitu i primenu prava koja obezbeđuju jednakost građana, Ministarstvo rada želi da pokaže da je odgovorno i da učestvuje u borbi protiv nasilja i diskriminacije, rekao je ministar za rad, zapošljavnje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

Program podrazumeva da Srbija može da aplicira za 439 miliona evra, koliko iznosi fond EU kada su u pitanju projekti iz te oblasti, te da su sredstva otvorena za sve državne institicuje kako bi mogle da ih koriste zajedno sa Ministarstvom.

Navodeći da će Ministarstvo obezbediti 20 odsto učesća u projektima iz tih oblasti, Ðorđević je kazao da je ideja da Ministarstvo zajedno sa lokalnim samoupravama aplicira za sredstva EU.

„Nama i jeste ideja da u narednom periodu otvorimo javni poziv gde ćemo pružiti mogućnost lokalnim samoupravama da zajedno sa Ministarstvom apliciraju, kako bi u oblasti koju EU želi da finansira, a to su pravo i jednakost, inkluzija Roma, borba protiv nasilja i diskriminacije, zajedno učestvovali“, kazao je Ðorđević.

Govoreći o migrantima, Ðorđević je rekao da Srbija sa EU radi na projektima vezanim za to i dodao da je nivo saradnje Srbije i EU u tim projektima primer kako bi i neke zemlje EU trebalo da funkcionišu.

„Najbolji primer za to jeste saradnja kada su u pitanju maloletnici. Srbija je preduzela sve kada je u pitanju zbrinjavanje maloletnika, kako bismo im pružili sve što im nedostaje u zemljama iz kojih dolaze, a to je detinjstvo, pravo na obrazovanje…“, kazao je Ðorđević.

Dodao je da će Srbija nastaviti zajedno sa EU da radi na rešavanju migrantske krize.

„Videćete da funkcionišemo na najbolji mogući način. Srbija je ravnopravan član sa drugim članicama EU u ovom segmentu. Mislim da smo na pravom putu. Sa sigurnošću mogu da kažem da će Srbija vrlo brzo biti u EU“, rekao je Ðorđević.

Šef Delegacije EU Sem Fabrici, koji je prisustvovao potpisivanju, naveo je da je ono omogućeno odlukom komisije od 2. jula da Srbija bude deo programa.

„Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana koja se pridružila ovom programu. Program naznačava poruku važnosti vladavine prava. Omogućiće Srbiji da dodatno razvije oblast jednakosti i prava, a fokusira se na devet ciljeva“, kazao je Fabrici.

Naveo je da su ciljevi promovisanje nediskriminacije, suzbijanje ksenofobije, suzbijanje homofobije, unapređenje prava osoba sa invaliditetom, unapređenje odnosa žena i muškaraca, prevencija nasilja nad ljudima, te obezbeđivanje najvišeg nivoa zaštite podataka.

Fabrici je kazao da Program traje sedam godina, s budžetom od 440 miliona evra, odnosno 63 miliona evra godišnje.

„Projekat će omogućiti realizaciju brojnih aktivnosti: obuku, razvijanje kapaciteta, a važan je i za proces pristupanja Srbije EU i za ispunjenje uslova iz poglavlja 23 i 24“, kazao je Fabrici.

 

Stefanović i Fabrici o napretku Srbije i Poglavlju 24

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Beogradu Semom Fabricijem o napretku Srbije u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, sa posebnim osvrtom na Poglavlje 24, pravda, sloboda i bezbednost.

Na sastanku je dogovoreno da se razgovori Ministarstva unutrašnjih poslova i Evropske komisije u narednom periodu intenziviraju, posebno kada je reč o predstavljanju novog Izveštaja o napretku Srbije u oblasti evropskih integracija za 2018. godinu.

Ambasador Fabrici je ukazao da je neophodno nastaviti tesnu saradnju u svim oblastima i istakao važnost procesa reformi u Poglavlju 24 u cilju ukupnog napretka Srbije u pristupnom procesu.

Ministar Stefanović upoznao je Fabricija i sa napretkom koji je Srbija ostvarila u poslednjih nekoliko meseci na ispunjavanju standarda i propisa Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), saopšteno je iz MUP-a.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana