Srbija spremna za predstojeći talas kiša

Objavljeno: 12.03.2016. 17:15 Izmenjeno: 12.03.2016. 17:15

U Srbiji je situacija sa poplavama trenutno mirna i nema većih problema, kažu za Studio B u Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Nove padavine očekuju se u nedelju i ponedeljak, pa se pojačano prate krizne tačke u istočnim, jugozapadnim i centralnim delovima zemlje.

I u Beogradu je situacija pod
kontrolom, ali bi u slučaju novih padavina problem mogle da stvore male bujične
reke. Srbija
je spremna za novi talas kiša, poručuje ministar policije Nebojša Stefanović.

Stefanović je naglasio da je Ministarstvo odmah reagovalo i stavilo u pripravnost sve snage kako bi mogle da pruže pomoć u spasavanju i drugim aktivnostima u zavisnosti od situacije kada su u pitanju poplave.

„Na osnovu vremenske prognoze i upozorenja koju smo dobili, narednih 36 sati bićemo u povišenom stepenu pripravnosti na svim mestima na kojima postoji opasnost i trudićemo se da pojačanim prisustvom policije i drugih državnih organa građanima osiguramo bezbednost“, rekao je Stefanović.

Stefanović je dodao da je od danas u Nišu još 50 pripadnika Žandarmerije koji su na zadatku na zaštiti od poplava, kao i pojačan broj pripadnika Sektora za vanredne situacije koji dežuraju već nekoliko dana na zaštiti, ne samo grada Niša, već i čitavog regiona.

„Oni sa ovog mesta mogu vrlo brzo da dođu da zaštite čitav region, zavisno gde bude potrebno“, istakao je ministar i naglasio da su, pored pripadnika Vatrogasno – spasilačke jedinice i Žandarmerije, na terenu angažovana i 53 pripadnika Vojske.

„Lokalna samouprava je u prethodnom periodu uradila svoj posao, očišćena su korita reka, sklonjen je otpad, granje i zato je prohodnost korita veća. Negde su korita produbljna, što ukazuje na njihovu svest i dobar rad u Nišu. Mora da se radi na tome i to je praktično preventiva koja je veoma značajna“, ocenio je Stefanović.

Ministar je najavio da će tokom dana razgovarati i sa načelnikom Policijske uprave u Nišu, kako bi se upoznao ne samo sa situacijom u vezi zaštite od poplava, već i sa bezbednosnom situacijom u Nišu, izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je bezbednost građana dodatno poboljšana.

„Nama je bezbednost građana Niša jedan od najvažnijh prioriteta. Niš je važan grad, ne sme nikad biti zaboravljeno da je ovaj region veoma važan za Republiku Srbiju, a naravno Ministarstvo unutrašnjih poslova daće svoj doprinos da se građani osećaju sigurno“, poručio je ministar Stefanović.

 

Na velikim rekama, poput Dunava i Save, za sada nema
problema. Gradonačelnik Siniša Mali kaže da trenutno ne postoji neposredna
opasnost za Beograd. On navodi da su u opštinama Lazarevac, Barajevo, Palilula,
Grocka i Rakovica održane sednice štaba za vanredne situacije i da je izdat
nalog za obilazak kritičnih lokacija. 

 

 

Marić: Slušajte naloge nadležnih

U narednih 36 sati, usled obilnih padavina koje najavljuje republički Hidrometeorološki zavod najkritičnije će biti u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji, rekao je večeras načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije (RTS), Marić je rekao da će tokom narednih dana ponovo biti najkritičnije gde su kiše već napravile poplavu i gde se voda sporo povlači – na Zapadu i Jugozapadu Srbije.

„Postoji mogućnost da se i u Istočnoj Srbiji pojave padavine. Tamo su već upućeni pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije i svi oni koje možete brzo da uputite na krizna mesta. Takođe, i na jug Srbije upućene su dodatne snage kako bi pomogle ljudima“, naglasio je Marić.

Marić je još jednom apelovao na građane da poslušaju nadležne organe ako u narednih 36 do 48 sati dođe do obilnih padavina i bude naređena evakuacija.

„Dok je glava na ramenima, nešto može da se uradi. Bilo je i slučajeva da ljudi ne slušaju pa je ugrožen i njihov i život spasilaca“, napomenuo je Marić.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana