Srbija se predstavila na sajmu besposadnih platformi UMEX Tanjug

Objavljeno: 21.02.2022. 15:00 Izmenjeno: 21.02.2022. 15:00

Ministarstvo odbrane, Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na sajmu, koji je juče otvoren, predstavili su video projekcijom daljinski kontrolisanu besposadnu platformu Mali Miloš.

foto Tanjug

 

Srbija je na bliskoistočnoj konferenciji i sajmu posvećenom dronovima Umex 2022 predstavila besposadnu platformu Mali Miloš – VIDEO PROJEKCIJOM i dronove porodične kompanije PR-DC.

Najvažniji gost na otvaranju sajma Umex bio je šeik Mansour bin Zayed Al Nayhan, zamenik premijera UAE, ministar predsedničkih poslova, član kraljevse porodice i vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti.

On je obišao i srpske dronove i u razgovoru sa našim stručnjacima razmenio utiske o bespilotnim letelicama iz Srbije.

Kompanija PR-DC koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letelica predstaviće tri drona: dva drona IKA-01 i glavni proizvod IKA-20, čiju su serijsku proizvodnju započeli nakon Dubai Expa.

Miloš Petrašinović iz kompanije PR-DC ističe da je posle nastupa u Dubaiju ogroman uspeh nastup na sajmu specijalizovanom za dronove.

„To nam daje sjajnu priliku da vidimo gde se nalazimo u poređenju sa proizvođačima dronova širom sveta. Ono što smo već na otvaranju videli jeste da smo jedni od mlađih inženjera na sajmu i ovaj nastup će nam sigurno biti ogromno iskustvo”, rekao je on.

Dodao je da su dronovi iz serije IKA naziv dobili po pokojnom profesoru čvrstoće letelica Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Iliji Krivošiću.

„Upravo on je zaslužan za desetine generacija uspešnih vazduhoplovaca i time želimo da njegov nadimak IKA bude zauvek upisan u istoriju vazduhoplovstva kao prve bespilotne letelice iz Srbije koje se prodaju na svetskom tržištu”, rekao je Petrašinović, inače asistent na Mašinskom fakultetu.

Sajam Umex pored bespilotnih letelica, biće fokusiran i na tehnologije simulacija i robotike ne samo u vazduhoplovnim primenama.

Na komercijalnom delu sajma učestvovaće 26 zemalja, a uz Srbiju još šest država imaće po prvi put privatne kompanije, a to su Turska, Austrija, Malta, Bugarska, Izrael i Bahrein

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Oblačno

Petak
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana