Srbija se nikada neće mešati u unutrašnja pitanja CG

Objavljeno: 25.02.2016. 10:20 Izmenjeno: 25.02.2016. 10:20

Srbija se nikada neće mešati u unutrašnja pitanje Crne Gore, izjavio je srpski premijer Aleksandar Vučić, i ocenio da ulazak Crne Gore u NATO ne može loše uticati na odnose dve države, niti na odnose u regionu.

„Srbija se neće priključivati nijednom vojnom savezu, a Crna Gora je dobila poziv za NATO i želi da uđe u Alijansu“, konstatovao je srpski premijer u izjavi za podgoričku Pobjedu.

Prema njegovim rečima, Srbija se ne meša u unutrašnje stvari Crne Gore, i „ima dobre bilateralne odnose sa Crnom Gorom, koje želimo da unapređujemo“.

On je istakao da „Srbija ostaje vojno neutralna i da nastavlja saradnju sa Rusijom, a da ipak Evropska unija ostaje cilj“.

Srpski premijer objašnjava da je pred regionom, koji se suočava i sa migrantskom krizom, teška godina i u ekonomskom i u političkom smislu.

„Kada je region u pitanju, moram ukazati na problem narastajućih nacionalizama na Balkanu, koji se prećutkuju. Činjenica je da se to može osetiti svuda u regionu i samo politički slep čovek može se praviti da to ne vidi“, rekao je Vučić.

On je takođe ukazao da sve zemlje regiona teže članstvu u EU i preduzimaju teške korake kako bi joj se približili, ali da je EU u isto vreme „izgubila magičnu moć koju je imala“:

„Želimo da postanemo deo EU i posvećeni smo tome, ali to više nije veliki san kakav je bio u prošlosti“.

Moramo još mnogo toga da uradimo, pre svega u pravosuđu, borbi protiv korupcije i kriminala i za to nam je potrebna podrška EBRD-a i EU. U međuvremenu, međutim, mi idemo dalje, svi s namerom da budemo deo EU, rekao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 24°C

Delimično oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana