Srbija razvija sopstveni „Elisa“ test na virus SARS-CoV-2 Tanjug

Objavljeno: 07.04.2020. 15:44 Izmenjeno: 08.04.2020. 13:08

Krizni Štab i Vlada Srbije podržali su predlog Instituta za primenu nuklearne energije(INEP) da Srbija razvije spostveni ELISA test koji se koristi za određivanje prisustva antitela na SARS-CoV-2, odnosno uzročnika COVID-19

FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Direktorka Instituta Olgica Nedić je kazala da su nadležni krenuli sa nabavkom neophodnog materijala za rad, navodeći da je njihova laboratorija spremna za razvoj novog ELISA testa.

„Istraživači su se organizovali, sagledali smo sopstvene zalihe i potrebe, tako da smo spremni za rad čim stigne neophodan specifičan materijal“, rekla je Nedić.

Naučni saradnik INEP-a Sergej Tomić rekao je za Tanjug da ELISA test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde, da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, odnosno bakteriji, virusu i drugo.

Test će, prema njegovim rečima, omogućiti identifikaciju osoba koje su se uspešno izborile sa infekcijom i sada mogu donirati krv u lečenj bolesnih od KOVID-19.

„Moguća je transfuzija plazme osoba koje imaju mnogo specifičnih antitela u krvi u bolesnike čiji imunski sistem ne proizvodi dovoljno zaštitnih antitela samostalno“, objasnio je Tomić.

Ona kaže da će test omogućiti ispitivanja u cilju procene izloženosti populacije infektivnom agensu, procenu trajnosti imuniteta kod osoba nakon prvobitne izloženosti virusu ili vakcinacije, detekciju akutne infekcije i kvaliteta imunskog odgovora, otkrivanje poremećaja u radu imunskog sistema.

On dodaje da test ne može pouzdano kao druge metode kao na primer metoda detekcije virusa metodom PCR iz brisa grla i ždrela utvrditi da li je neko trenutno zaražen, već detektuje prvenstveno da li je neko razvio imunski odgovor, odnosno antitela, na tu infekciju i kakav je kvalitet takvog imunskog odgovora.

Tomić podseća da u odbrani od infekcije, ključnu ulogu imaju antitela koja sprečavaju da virus uđe u ćelije domaćina i olakšavaju njegovo uništavanje.

„Nakon uklanjanja virusa iz organizma, antitela nastavljaju da štite domaćina od iste infekcije u narednom periodu života“, objašnjava Tomić.

Direktorka Institua napominje da se još uvek ne može govoriti o kapacitetu proizvodnje ili eventualnom izvozu.

„Naš proizvodni kapacitet je veliki u tehničkom smislu, ali da prvo stignemo do prototipa testa, pa ćemo dalje procenjivati“, dodala je Nedić.

Inače, Institut za primenu nuklearne energije je naučni institut, u sastavu Univerziteta u Beogradu i ima više od 40 godina iskustva u proizvodnji imunodijagnostičkih sredstava različitog formata.

Do sada je proizveo oko 300 proizvoda i komponenata namenjenih za imunološka, endokrinološka i onkološka ispitivanja. INEP je svojim testovima nekad snabdevao Jugoslaviju, a danas laboratorije u Srbiji.

„Ovakve situacije potvrđuju da je neophodno negovati nacionalne kapacitete za proizvodnju, kojima se može odgovoriti brže na potrebe i uz manja finansijska sredstva, a nacionalnom proizvodnjom se obezbeđuje veća nezavisnost od svetskog tržišta koje, izgleda, teško zadovoljava ovoliku potrebu za konkretnim testovima“, istakla je Nedić.

Kako ističe, ovo nije prva situacija u kojoj se pokazalo da je nacionalni proizvođač testova ključan. Do sada je proizveo oko 300 proizvoda i komponenata namenjenih za imunološka, endokrinološka i onkološka ispitivanja. INEP je svojim testovima nekad snabdevao Jugoslaviju, a danas laboratorije u Srbiji.

„Ovakve situacije potvrđuju da je neophodno negovati nacionalne kapacitete za proizvodnju, kojima se može odgovoriti brže na potrebe i uz manja finansijska sredstva, a nacionalnom proizvodnjom se obezbeđuje veća nezavisnost od svetskog tržišta koje, izgleda, teško zadovoljava ovoliku potrebu za konkretnim testovima“, istakla je Nedić.

„Prilikom sankcija 1993. godine, laboratorija INEP-a koja je akreditovana i radi po rešenju Ministarstva zdravlja je bila jedino mesto u zemlji gde su se mogle uraditi specifične analize hormona i tumor markera, zahvaljujući tome što smo proizvođači“, ukazala je Nedić.

One Response to “Srbija razvija sopstveni „Elisa“ test na virus SARS-CoV-2”

  1. Mira каже:

    Da li radite test na antitela za covid 19 ?i kako zakazati ako radite?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana