Srbija prva od 38 zemalja u Evropi po stopi rasta Studio B

Objavljeno: 09.06.2020. 11:36 Izmenjeno: 10.06.2020. 10:09

Srbija je po međugodišnjem rastu bruto domaćeg proizvoda u prvom kvartalu na prvoj poziciji, među 38 evropskih ekonomija, pokazuju podaci statističke službe Evrostat. Još jednom su potvrđeni odlični ekonomski rezultati koji su postignuti u našoj zemlji,ocenio ministar finansija Siniša Mali.

Mali je rekao i da „ukoliko budemo bili pametni, aktivni, mislim da ćemo sa punim pravom biti na kraju godine prvi u Evropi po stopi rasta, dakle ne samo u prvom kvartalu nego za celu godinu“, rekao je Mali i dodao da bi to bio istorijski, najveći uspeh naše zemlje imajući u vidu krizu i naš razvoj u proteklih 30 godina.

Ministar je ocenio da je prvo mesto sa stopom rasta od pet odsto rezultat napora uloženih u reformu javnih finansija, ali i razvoj privrede, kaže se u saopštenju ministarstva.

„To je i najbolji odgovor za sve one koji su sumnjali u nas i u našu snagu da ćemo biti broj jedan. Često se dešava da mi sami u sebe ne verujemo, da verujemo da su svi drugi bolji od nas, ali pogledajte sada. Dakle, u uslovima najveće ekonomske krize ikada, mi smo broj jedan u Evropi po možda najvažnijem pokazatelju kada je ekonomija u pitanju, a to je stopa rasta našeg BDP-a“, naveo je Mali.

Govoreći o planovima u narednom periodu, ministar je ocenio da nam stopa rasta od pet odsto daje za pravo da budemo optimisti kada je kraj godine u pitanju.
„Ne smemo da se opustimo, pred nama je nekoliko veoma važnih meseci, po pitanju otvaranja novih fabrika, otvaranja novih radnih mesta, nastavka radova na velikim infrastrukturnim projektima. Ukoliko budemo bili pametni, aktivni, mislim da ćemo sa punim pravom biti na kraju godine prvi u Evropi po stopi rasta, dakle ne samo u prvom kvartalu nego za celu godinu, što bi bio istorijski, najveći uspeh naše zemlje, pogotovo imajući u vidu krizu i naš razvoj u proteklih 30 godina“, naveo je Mali.

On je još jednom naglasio da će narednih pet godina Srbija izdvojiti 14 milijardi evra u nastavak izgradnje infrastrukture, odnosno, putne, železničke, mrežne kanalizacije, vodovoda za sva domaćinstva, kao i da će se nastaviti ulaganje u zdravstvo i obrazovanje, ali i u izgradnju stanova za mlade.“Time nam raste i životni standard i stopa rasta. Srbija je sada po prvi put na onom mestu koje joj sa pravom pripada, a to je broj jedan kada je ekonomija u pitanju u Evropi“, zaključio je Mali.

Evropski zavod za statistiku objavio je zvanične podatke po kojima je #Srbija broj 1 od 38 zemalja u Evropi po stopi rasta #BDP u prvom kvartalu ove godine, napisao je na svom instagram profilu ministar finansija Siniša Mali.

„Naš rast je u tom periodu iznosio 5%, a za sobom smo ostavili mnogo bogatije zemlje od nas. Verujemo da ćemo i ovu godinu završiti kao broj jedan u Evropi.
Srbija je za vreme ove krize pokazala da je otporna, i da je sposobna da se snadje tako da ne zavisi od drugih, napisao je Mali.#Srbija

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 20°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana