Srbija potpisala ugovor o skladištenju gasa u Mađarskoj tanjug

Objavljeno: 10.06.2022. 12:40 Izmenjeno: 10.06.2022. 14:38

Sijarto s u Beogradu sastao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

foto tanjug

 

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike, nakon čega je potpisan i ugovor između Srbijagasa i mađarske kompanije „MVM CEEnergy Zr“, na osnovu čega će Srbija moći da uskladišti gasa u Mađarskoj tokom zime.

Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Na osnovu ranijeg dogovora predsednika Srbije i premijera Mađarske Aleksandra Vučića i Viktora Orbana, Srbija će, kako je najavljeno, tokom predstojeće zime moći da uskladišti 500 miliona kubika gasa.

Mali je posle sastanka sa Sijartom 25. maja u Budimpešti rekao da će, na osnovu dogovora koji su Srbija moći da povuče iz mađarskih skladišta u oktobru tri miliona kubika dnevno, po šest miliona kubika dnevno u novembru, decembru i januaru i tri miliona u martu.

Mali:Ugovor o skladištenju 500mln kubika gasa u Mađarskoj

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je, nakon potpisivanja memoranduma i ugovora o skladišenju gasa u Mađarskoj, da će naša zemlja do oktobra uskladištiti 500 miliona kubika gasa u dva skladišta u Mađarskoj i da ćemo moći da povlačimo gas u periodu oktobar – mart.

Ministar Mali i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o nastavku saradnje u oblasti energetike, a zatim su ugovor potpisali Srbijagas i mađarska kompanija „MVM CEEnergy Zr“.

„Srbija će u dva skladišta u Mađarskoj do oktobra uskladištiti 500 miliona kubnih metara gasa, koji će nam potom biti na raspolaganju od 1. oktobra do 1. aprila naredne godine, rekao je Mali. Srbija će po ugovoru u oktobru moći da povlači tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona kubika gasa dnevno, i u martu tri miliona kubika“, precizirao je Mali.

To će biti sasvim dovoljno za potrebe građana i industrije u Srbiji, istakao je Mali.

On je najavio da će aranžman biti finansiran jedinim delom iz budžeta Srbije, a drugi iz kredita OTP banke i Eksim banke Mađarske.

Dodao je da će o proporcijama finansiranja biti odlučivano naknadno.

Mali, takođe, nije želeo za sada da kaže koliko će biti iznos anaranžmana, već je rekao da će Srbija u ponedeljak Mađarskoj uplatiti 65,7 miliona evra da rezerviše skladišta.

Ceo aranžman obuhvata i gas, struju i sirovu naftu, dodao je Mali.

Ministar Sijarto je ocenio da ovi ugovori obezbeđuju nesmetano snabdevanje gasom u Srbiju i jačaju poziciju Mađarske u oblasti energetike u celom regionu.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Potpisivanje memoranduma i ugovora ranije su dogovorili predsednik Srbije i premijer Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

„Od 1. jula gas koji stiže preko Srbije biće skladišten u Mađarskoj, a od 1. oktobra će on da se vraća u Srbiju za potrebe stanovništva i industrije“, precizirao je Sijarto.

Dodao je da je međudržavnim sporazumom dogovoreno i povezivanje elektroenergetskih tržišta dve zemlje, tako što će do 2028. godine biti izgrađen novi dalekovod između Subotice i Šandorfalve u Mađarskoj.

To će između Srbije i Mađarske povećati kapacitet sa sadašnjih 1.000 megavata struje na 1.500 megavata.

Sijarto je naveo da će se ovim praktično Mađarska priključiti regionaolnom sporazumu koji je Srbija postigla sa Slovenijom , što će dodatno povećati bezbednost snabdevanja električnom energijom u regionu.

Mađarski ministar spoljnih poslova je podsetio da je u toku modernizacije nuklearne elektrane u Pašku i dodao da i ona može biti iskorišćena u zajedničkom interesu.

Sijarto je rekao da je Mađarska od EU dobila izuzeće od sankcija na uvoz sirove nafte iz Rusije naftovodom Družba.

„Srbija može da računa na nas u pogledu snabdevanja sirovom naftom, kao što može da racuna i na snabdevanje gasom“, istakao je Sijarto.

Dodao je da je to privremeno rešenje i da je zato važno da se sa Hrvatskom postigne dogovor o povećanju isporuka nafte naftovodom Janaf.

Ugovor o kupovini prirodnog gasa i o skladištenju i logističkim uslugama potpisali su generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović i predstavnici mađarske kompanije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana