Srbija posvećena ostvarivanju prava svih manjina

Objavljeno: 06.03.2016. 17:31 Izmenjeno: 06.03.2016. 17:31

Srbija je posvećena ostvarivanju prava svih manjina, pa i hrvatske manjine, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je ocenila da Beogradu ne treba da drže lekcije oni za koje su standardi u ostvarivanju prava manjina vazili i bili obavezujući samo do članstva u EU.

Paunović smatra da izjava hrvatskog ministra spoljnih poslova Mira Kovača da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu, kao i odgovor Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini na izjave ministara u Vladi Srbije da ta stranka radi protiv interesa Hrvata u Srbiji i da uživaju veća prava od Srba u Hrvatskoj, ne doprinose međusobnom dijalogu.

„Ovakve izjave ne doprinose međusobnom dijalogu, posebno jer je Srbija više puta istaka da će se o takozvanim „garantovanim“ poslaničkim mestima za pripadnike manjina razgovarati u sklopu najavljenih izmena izbornog sistema“, rekla je Tanjugu Paunović.

Paunović je kao primer navela da deca hrvatske nacionalne manjine uče na svom maternjem jeziku, da se iz državnog budžeta finansira rad Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine, te da predstavnici te manjine učestvuju u svim radnim grupama koje se bave zakonskim i drugim resenjima o pitanjima nacionalnih manjina.

Kako je navela, predstavnici hrvatske manjine ucestvuju, kao i ostale manjinske stranke, u izbornom procesu u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije.

Ministri Nebojša Stefanović i Ivica Dačić regovali su u subotu na tvrdnje hrvatskog ministra spoljnih poslova da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu.

Srpski ministri podsetili su hrvatskog kolegu da Srbija ispunjava sve međunarodne standarde kada su u pitanju prava nacionalnih manjina, te da i njegova zemlja mora da obezbedi prava za nacionalne manjine kakve oni uživaju u svakoj državi u Evropi.

A kad je reč o političkim pravima Hrvata u Srbiji, ministri su ukazali da „adresa“ za Kovačeve kritike u tom pogledu nije država Srbija, već DSHV.

Na to je ranije danas odgovorio DSHV ocenom da je reč o „neprimerenoj i direktnoj pretnji“, zastrašivanju i nedopuštenoj retorici.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 19°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana