Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini naoružanja tanjug

Objavljeno: 20.07.2022. 14:40 Izmenjeno: 20.07.2022. 14:40

Udes aviona ukrajinskog kargo prevoznika, 16. jula, nedugo nakon poletanja iz Niša pao je na severu Grčke.

Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici, saopštilo je Ministarstvo odbrane i istaklo da je avion koji se nedavno srušio u Grčkoj, prevozio proizvode naše industrije ka Ministarstvu odbrane Bangladeša.

Ministarstvo je reagovalo na, kako su naveli, neistine i manipulacije da je Srbija ovim avionom transportovala naoružanje Ukrajini.

Navodi se da je vlasnik robe bila privatna kompanija „Valir“, dok se u avionu u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

O tome je, dodaju, Ministarstvo odbrane već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu.

„Organizacija samog leta, koji je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije. Napominjemo i da Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu“, navodi se u saopštenju i ističe da je naša zemlja poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze.

Takođe, navode da od 2016. godine, od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini.

Ministarstvo kaže da je jasno da pojedinim domaćim i inostranim krugovima, „razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju da naštete Srbiji i njenoj odbrambenoj industriji“.

Navode da su kompanije srpske odbrambene industrije u prošloj godini izvezle naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara i u navedenim preduzećima zaposleno je oko 22.000 ljudi.

Ministarstvo navodi da će Srbija, vođena samo sopstvenim interesima nastaviti da proizvodi savremenu opremu i naoružanje i da ih izvozi svima koji imaju sve dozvole, a koje predviđaju domaće i međunarodno zakonodavstvo.

„Cene proizvoda fabrika odbrambene industrije formiraju se po tržišnim uslovima i borba za njihovu prodaju na tržištu je svakodnevna. Na tržištima gde mogu da ih prodaju direktno one ih i prodaju direktno, tamo gde ne mogu, prilagođavaju se, jer svakako nastoje da prodaju što više svojih proizvoda. To da li će inostrani kupci angažovati posredničke firme u ovom poslu odluka je na koju Srbija ne može da utiče. Ono što je za nas važno jeste da naše fabrike robu prodaju po svojim cenama, kao i da je angažovanje posredničke firme nešto što plaća inostrani kupac i ne predstavlja trošak niti za fabrike, niti ukupno za državu“, dodaje se u saopštenju.

U nesreći je poginulo osmoro članova posade, svi ukrajinski državljani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana