Srbija postaje deo najveće kilirinške kuće Evroklir Tanjug

Objavljeno: 24.01.2022. 12:27 Izmenjeno: 24.01.2022. 13:21

Mali izrazio očekivanje da će tokom leta Centralni registar hartija od vrednosti Srbije postati i formalno deo Evroklira.

foto Tanjug

 

Ministar finansija Siniša Mali  je, tokom video konferencije, potpisao ugovor sa predstavnicima Evroklira, jedne od najvecih svetskih finansijskih kuća, kojim su utvrđeni uslovi saradnje u cilju uključivanja naših državnih hartija od vrednosti u sistem Evroklira.

„Tokom jeseni ćemo imati tesritarnje sistema i već od januara očekujem velike emisije i definitivno ulazak u sistem Evroklira, koji će za nas značiti veliki korak napred na čemu radimo dve i po godine“, istakao je ministar Mali.

Ugovor je sa naše strane potpisala još direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti Ana Jovanović, a iz Evroklira su potpis na dokument stavili direktor globalnog tržišta kapitala Evroklira Sudip Četerdži i direktor operativnih poslova Stefan Bernard.

„Ovo je veliki dan za Vladu Srbije, nadam se i za naše prijatelje iz Evroklira. Potpisivanjem ovog dokumenta učinili smo poslednji korak ka tome da Srbija postane deo porodice Evroklira koji je najveća klirinška kuća na svetu, koja okuplja ogroman broj najvećih i najvažnijih investitora“, ocenio je ministar Mali.

Naveo je da je za Srbiju ovaj korak posebno važan s obzirom na našu strategiju emitovanja državnih hartija od vrednosti i razvoja kapitala.

„Sa ovom platformom očekujem još veću konkurenciju, još veći broj investitora koji su zainteresovani za ulaganje u naše državne hartije od vrednosti. Veća konkurencija podrazumeva manje kamatne stope za našu državu i samim tim za privredu i građane“, istakao je Mali.

Ministar je rekao kako je ovo važno za razvoj tržišta kapitala u zemlji i za krajnji cilj da Srbija dobije investicioni rejting tokom ove ili najkasnije početkom sledeće godine.

„Tako da polako, kroz razvoj tržišta kapitala, kroz partnerstva kao što je ovo, Srbija dolazi na mesto koje zaslužuje, a to je mesto razvijenih zemalja Evrope“, ocenio je Mali.

Centralni registar HOV od juna povezan sa Evroklirom

Direktorka Centralnog registra hartija od vrednosti (HOV) Ana Jovanović ocenila je  nakon potpisivanja ugovora sa Evroklirom da će taj čin imati znacajne efekte na makroekonomskom planu, na tržištu kapitala i za sam rad Centralnog registra.

Ona je  zajedno sa ministrom finansija Sinišom Malim potpisala dokument koji treba da obezbedi Srbiji da za godinu dana uključi svoje državne obveznice u sistem Evroklira.

„Sa makroekonomskog nivoa, povećanje broja stranih investitora imaće pozitivan efekat na cenu javnog duga, kroz očekivanje smanjenja kamatne stope na državne hartije od vrednosti. Sa aspekta tržišta kapitala, povezivanje Centralnog registra sa Evroklirom deo je šireg procesa koji ima za cilj dalji razvoj, unapređenje i modernizaciju srpskog tržišta kapitala, a sa aspekta Centralnog registra povezivanje klijentima Evroklira omogućava direktan pristup domaćim državnim hartijama od vrednosti u Centralnom registru“, istakla je Jovanović.

Dodala je da je ovu operaciju omogućilo donošnje Zakona o tržištu kapitala krajem prošle godine i da sada sledi izrada podzakonskih i internih akata kojima će biti bliže razrađena rešenja propisana Zakonom.

„Informaciono-tehničke i kominikacione pretpostavke za povezivanje sa Evroklirom Centralni registar HOV će obezbediti do juna ove godine. Ulaskom u sistem SWIFT-a obezbeđuje se pouzdano i efikasno slanje i finansijskih poruka koje se odnose na bezbednost hartija od vrednosti i novca u skladu s mađunarodnim ISO standardom“, rekla je Jovanović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Delimično oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana