Srbija pokrenula postupak za izručenje troje radikala Hagu

Objavljeno: 10.03.2016. 22:05 Izmenjeno: 10.03.2016. 22:05

Pravni zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović obavestio je Pretresno veće Tribunala da je Srbija pokrenula postupak za izručenje tri člana Srpske radikalne stranke (SRS) – Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića.

Članovi SRS optuženi su za za nepoštovanje suda.

Obradović je, u izveštaju koji je u sredu podneo u vezi sa postupanjem Srbije u skladu sa nalozima za hapšenje i predaju optuženih, naveo da je od Ministarstva pravde primio obaveštenje da će domaći predmet u postupku za predaju optuženih, pošto je razmotren na poverljivoj sednici Vlade, biti hitno prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost, saopštio je danas Haški tribunal.

„To praktično znači da se postupak ovim vraća u svoj redovan tok, u skladu sa Zakonom o saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, a pošto su sva pravna sredstva, po prigovoru ministra spoljnih poslova od 30. marta 2015. godine iscrpljena“, piše u izveštaju.

Obradović objašnjava da postupa u skladu sa usmenim nalogom Pretresnog veća od 10. februara kojim je Srbiji naloženo da Veću dostavlja dvonedeljne izveštaje o svojim naporima da postupi po nalozima od 19. januara 2015. za hapšenje i predaju optuženih za nepoštovanje Tribunala Petra Jojića, Jove Ostojića i Vjerice Radete.

„Čim dobijem obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu doneo rešenje u skladu sa Zakonom o saradnjom, izvestiću o tome Sekretarijat Tribunala radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred Pretresnim većem“, zaključuje Obradović u izveštaju.

Troje radikala optuženo je za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Na početku ročišta pre mesec dana, tročlano sudsko veće je konstatovalo da Srbija više od godinu dana nije ispunila nalog Tribunala za hapšenje i izručenje troje radikala.

Iako je Obradović tada najpre tražio da objasni koje je sve korake Srbija preduzela od januara, sud je odbio da ga sasluša i konstatovao da Srbija „ništa nije uradila da ih uhapsi“.

Funkcioner SRS Vjerica Radeta izjavila je 10. februara da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe iz Tribunala.

„Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala“, rekla je tada Radeta Tanjugu.

Ona je tada ocenila i da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS Petra Jojića i Jova Ostojića, jer takva mogućnost, kako je navela, ne postoji u Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana