Srbija nije uvela sankcije Rusiji,imaće gas po povoljnijoj ceni Tanjug

Objavljeno: 02.03.2022. 10:48 Izmenjeno: 04.03.2022. 15:33

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je  da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu.

Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojica predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući na TV Prva na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, Harčenko je rekao:

„Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata – sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem“.

„Što se tiče gasa, ako naš predsednik kaže da je rešeno onda je rešeno“, istakao je Harčenko i dodao da će se i za naredni ugovor poštovati principijelan stav do kojeg su došli u novembru 2021. u Sočiju predsednici Vučić i Putin.

Kako je rekao Harčenko, postoji čvrst principijelan stav koji je bio u Sočiju, još pre ovih događaja.

Napomenuo je da će zbog aktuelnih događaja u Ukrajini svakako biti teška sitaucija u Evropi i šire kada je reč o cenama energenata.

Zbog sankcija koje nismo mi uveli, dodao je ambasadaor Ruske Federacije.

Na pitanje da li će, ipak, biti dovoljno energenata za Srbiju, Harčenko je rekao da hoće i ponovio da postoji pricipijelan stav u odnosima dve zemlje koji su izrazili predsednici Vučić i Putin u Sočiju.

Harčenko je istakao da će Rusija preživeti sankcije i dodao da se Zapad još jednom pokazuje da ne razume šta je Rusija.

„Rusija sve ima. I bila je pripremljena i sada uvela dodatne mere. Rusija je spremna još od ne znam kog veka“, naglasio je ambasador Harčenko.

Dodao je da pojedine sankcije uvedene S S S R-u još nisu ukinute, kao ni one iz 2014. godine.

Harčenko kaže da su određene sankcije postojale još i u vremenu kada je Rusija bila imperija, pošto su i tada postojale zabrane i pretnje od strane zapadnih partnera.

„Uvek smo pod sankcijama i spremni smo da živimo sa tim“, zaključio je Harčenko.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 5°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana