Srbija na 44. mestu od 80 najmoćnijih zemalja Tanjug

Objavljeno: 21.01.2020. 13:47 Izmenjeno: 21.01.2020. 21:27

SAD, Rusija, pa Kina redosled je prve tri najmoćije zemlje sveta od 80, koju je sačinila medijska kompanija US News and World Report, a na kojoj se na 44. mestu našla i Srbija, ubedljivo ispred Hrvatske i Slovenije.

Od zemalja bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Srbija, koja je 44. mestu, za razliku od prošlogodišnjeg, 52. mesta, a predstavljena je kao „mala država u centru jugoistočne Evrope, s bogatom ratnom istorijom još od vremena srednjeg veka“. Savremena Srbija oslikava kontradikciju moderne Evrope – kulturno je bogata, ekonomski razvijena, ali je, navodi se, i dalje vođena regionalnim suparništvom i etničkom tenzijom.“

Što se tiče Hrvatske, ona se našla na 67. mestu, što je bolja pozicija u odnosu na prošlogodišnje 75. mesto. O njoj US News piše da je nastala na raskršću velikih istorijskih kretanja sa Istoka i Zapada. Političke promene su jedinstveno uobličile njene današnje granice, koje obilaze oko Bosne i Hercegovine i protežu se uz Jadransko more do Italije. Njeno priobalje lagano se preliva prema Alpima, a nastavlja na severozapad, do plodnih ravnica oko Dunava.

Slovenija je pri kraju liste, na 73. mestu.

Lista je, inače, napravljena na osnovu uticaja država, kao i njihove političke, ekonomske i vojne moći. Sačinjena je na osnovu ankete u koju je uključena 21.000 ljudi.

Inače, na 21. mestu je, na primer, Holandija, a mesto ispred nje je Švedska na 20. mestu, dok je Španija na 19., što je napredak za tu zemju u odnosu na prošlogodišnje 23. mesto, Italija je na 17.. a Turska na 16. mestu, gde je bila i prošle godine. Švajcarska je, na primer, na 13. mestu i napredovala je za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu. Na 9. mestu je Južna Koreja i pala je za jedno mesto.

Japan je na sedmom, Francuska na šestom, Velika Britanija na petom, dok je Nemačka na četvrtom i sve one su zadržale svoje prošlogodišnje pozicije.

Rusija je takođe zadržala svoju drugoplasiranu poziciju, a opisana je kao najveća zemlja na svetu po površini – skoro dvostruko veća od Kanade i pokriva celu severnu Aziju i veliki deo istočne Evrope.

SAD su na prvom mestu, gde su bile i prošle godine.US News za SAD, koja je i ove godine rangirana kao najmoćnija država sveta, kaže da je „najdominantnija svetska ekonomska i vojna sila“, koja ima kulturni uticaj na celi svet zahvaljujući svojoj filmskoj, televizijskoj i muzičkoj produkciji.

Zanima me ko je ekonomski jači, a ne moćniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da nije lako komentarisati listu najmoćnijih zemalja sveta koju je sačinila medijska kompanija US News and World Report, na kojoj se Srbija nalazi na 44. mestu od ukupno 80 zemalja, dodajući da su se oni oslanjali pre svega na vojnu komponentu, a ne na ekonomsku.

Prema njegovim rečima, više ga zanima ekonomski napredak zemlje, kao što su, navodi, stopa privrednog rasta i odnos nivoa javnog druga prema BDP, dodajući da je tim rezultatima „relativno zadovoljan“.

„Moramo sve zemlje koje su ekonomski naprednije od nas da pristižemo većom brzinom“, rekao je Vučić u Davosu odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan što se Srbija napredovala za osam mesta na listi najmoćnijih zemalja sveta.

Predsednik objašnjava da se prilikom sastavljanja te liste naglasak stavljao na vojnu komponentu, pa tek onda na politički i ekonomski značaj.

Medijska kompanija US News and World Report sačinila je listu najmoćnijih zemalja sveta, a prve tri najmoćnije zemlje su SAD, Rusija pa Kina.

Srbija je, na toj listi, zauzela 44. mesto, što je napredak za osam mesta od prošle godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 7°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 15°C
Min: 6°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana