Srbija može da bude u prvih 6 u Evropi po razvoju zdravstva tanjug

Objavljeno: 15.11.2022. 11:55 Izmenjeno: 15.11.2022. 16:50

Predsednik odbora za zravlje i porodicu u Narodnoj Skupštini Darko Laketić rekao je da očekuje će ova konferencija doneti razmenu znanja i sticanje novih iskustava.

foto tanjug

 

Državni sekretar u Ministartvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da Srbija ima realne šanse da bude u prvih šest zemalja u Evropi kada je u pitanju razvijen zdravstveni sistem.

Ðerelek je, otvarajući konferenciju „Nacija mora biri zdrava“ u Domu Narodne skupštine, podsetio da se Srbija kao brojčano mala zemlja odlično snašla u borbi sa korona virusom i pokazala da je njen zdravstveni sistem spsoban da se nosi i sa velikim izovima kao što je bila pandemija.

Dodao je da zdravstveni sistem Srbije unapređen proteklih godina i da će u njegovo unapređenje ukupno biti uloženo milijardu evra kada se završe svi planirani projekti, podsećajući da je obnovljeno 20 opštih bolnica i 52 doma zdravlja, kao i da su uložena velika sredstva u nabavku medicinske opreme.

Ðerlek je kazao da Srbija zapošljava mlade kadrove sa svih medicinskih fakulteta u Srbiji koji dobijaju specijalizacije.

„Moramo omogućiti tim mladim ljudima da ostanu u svojoj zemlji tako što ćemo im imati šansu za stručno usavršavanje“, rekao je Ðerlek.

On je istakao da se radi intenzivno na podizanju zdravstvene svesti ljudi, da shvate da je uvek „bolje sprečiti, nego lečiti“ i dodao da se koriste skrining programi koji omogućavaju da se dijagnoze postave što brže, što je preduslov za blagovremeno lečenje.

Ðerlek je govoreći o ulaganjima u lečenje retkih bolesti kazao da je da 2008. godine nisu uopšte izdavajna sredstva u tu svrhu, a da je u 2020. godini izdvojeno 4, 3 milijrde.

Ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoj istakao je da dve zemlje sarađuju u oblasti medicine podsetivši da je turska Acibadem klinika ststaški partner srpskog Belmedika.

On je istakio značaj razvoja medicinskog turizma između dve zemlje koji se organizuje u cilju lečenja, ali i razmene novih znanja iz oblasti medicine, što cesto podrazumeva putovanje u razvijene naucne centre.

Predsednik odbora za zravlje i porodicu u Narodnoj Skupštini Darko Laketić rekao je da očekuje će ova konferencija doneti razmenu znanja i sticanje novih iskustava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana