Srbija je zavet naše slobode,Srbi moraju biti jedinstveni tanjug

Objavljeno: 05.08.2022. 10:37 Izmenjeno: 05.08.2022. 12:45

Dodik je ocenio i da je Oluja kontinuitet Drugog svetskog rata, „konačno rešenje“, kako je rekao Franjo Tuđman, ali istakao i da Srbi nisu nestali.

foto tanjug

 

Srbi moraju biti jedinstveni i čuvati svoje nacionalno biće, jer samo tako mogu da žive, poručio je  srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u Novom Sadu, na obeležavanju godišnjice akcije hrvatske vojske i policije „Oluja“.

„Deveti put smo ovde da kazemo da nećemo zaboraviti“, rekao je Dodik i dodao da nije bilo predsednika Aleksandra Vučića koji je pokrenuo obeležavanje Oluje zaborav bi bio epski i samo bi ostala porodična i lična sećanja na stradanja.

„Srbija je danas zavet nase slobode. Od Aleksandra Vucića mogli smo da čujemo da se Oluja više neće dogoditi, a naslućujem ovih dana da su poceli ozbiljno da nas shvataju, pa su i odluku da Srbima na Kosovu nametnu nezakonje promenili“, rekao je Dodik i pozvao na jedinstvo i pripadnost srpskom nacionalnom biću.

„Deveti put kazemo neće se ponoviti, ali se ipak ponovilo ono sto je bilo u Drugom svetskom ratu, Srbi su prognani. Oluja je pogrom, ona je zločin, genocid , etničko čišćenje“, rekao je Dodik.

On je ocenio da se Srbi iz Krajine u Srbiji i u Republici Srpskoj gde ih ima 56 000 polako oporavljaju svesni da samo okupljeni i jedinstveni mogu da očuvaju sećanje i pamćenje.

„Samo na taj nacin mozemo da zivimo, da se uzdignemo i da smo jedinstven narod, da nismo ni bosanski ni hrvatski Srbi, nego smo Srbi“, rekao je Dodik.

On je napomenuo da nije rođen u Srbiji, ali da je njegova zemlja Srbija, kao i RS, i da nema drugi identitet.

„Jednog dana kao rezultat svih naših stradanja i jauka morace da dođe srpsko drzavno i nacionalno jedinstvo i da nase dve drzave RS i Srbiju vidimo jedinstvene u nastojanju da odbrane naš identitet i ono što jesmo kao narod“, rekao je Dodik.

On je ocenio da je teška sudbina Srba, ali da Srbi ne smeju dozvoliti da njima upravljaju.

„Moramo da se okupimo oko nasih vrednosti i oko drzavnog rukovodstva Srbije i Srpske i da znamo da nece biti vise nasih kolona, ako nas bude branila Srbija, a Srbija moze da nas brani samo ako je jaka“, istakao je Dodik.

On je dodao da Srbija mora da bude voljena i podržana, da ne sme da ima ni treće ni pete kolone, već da mora samo u jednoj koloni da bude postrojena.

On je rekao i da Srbija srpskom narodu mora da garantuje slobodu, i ne tako da drugima uzima, već da više ne bude naivna kao što su naši verovali krajem Prvog svetskog rata da donose slobodu širom bivse Jugoslavije.

Dodik je ukazao da su Srbi krajem tog veka proterani i pobijeni, da su Hrvati pobili Srbe i u Drugom svetskom i u ovom ratu.

On je rekao i da se sramni odnos nastavio prema Srbima koji su živeli u Hrvatskoj do danas, jer im nikada nije vraćena imovina, stanovi, i sve ostalo, i napomenuo da im je u tome pomogla i EU.

Imovina je vraćena i u BiH, a samo nije u Hrvatskoj i ta otimačina traje do danas, rekao je Dodik.

„Mi moramo da naučimo da Srbi nikada nisu mogli da zive drugacije, već sa slobodom, sloboda je kljucna reč naših zivota“, ukazao je Dodik i dodao da za Srbe nema slobode ako ne žive u svojoj državi.

To se kaze vidi u Federaciji BiH gde nastoje da legalizuju to sto je 150 000 Srba nestalo iz Sarajeva.

„Neki hoće da kazu da su otišli dobrovoljno, a bili su izbačeni pobijeni, jednako kao i na drugim mestima“, naveo je Dodik i dodao da su iza sebe ostavili milijarde koje su uložili u Sarajevo ili Knin.

Istakao je i da nema mesta na prostoru bivse Jugosalvije da su Srbi organizovali logore.

„Hocemo mirno da zivimo, ali matrica prema nama ne prestaje. Moramo da ostanemo svesni cinjenice i konteksta u kome zivimo. Ima nekih među nama koji misle da treba da popustimo, da će se neko smilovati, ali Srbi ne traže miliostinju, niti treba da je traže.

„Pobijeni smo i nestali jer je to bila drzavna politika Franje Tuđmana koji je rekao da Srbe treba udariti da se nikada ne oporave i da nestanu. U čemu je razlika od onoga što je rekao Budak“, upitao je Dodik i dodao da su Srbi nestali iz Krajine.

Ali, kako je rekao, kada su odlazili ostavili su otvorene kuce, a zavicaj u srcu i nose ga sa sobom.

Dodik je dodao da voli Srbiju i da je Srbija zavet slobode srpskog naroda, kao i da ga je narod birao da brani srpski identitet i snagu.

On je dodao da će to činiti bez obzira na sankcije i pretnje sve dok njegov narod to bude hteo.

U Banjaluci parastos za stradale u hrvatskoj akciji „Oluja“

 

– U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci je služen parastos za stradale u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ pre 27 godina.

Parastos je služilo sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, a prisustvovali su direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac, predstavnici banjaluckih gradskih vlasti i brojni građani, prenosi RTRS.

„Hrvati danas slave, a mi opet tugujemo. Jer, desio se veliki egzodus krajiških Srba, ako ne i najveća izbeglička kolona posle Drugog svetskog rata, od Knina, preko Banjaluke, do Beograda, Prištine i Subotice“, rekao je Štrbac novinarima.

On je naveo da je u akciji „Oluja“ i posle nje, prema podacima „Veritasa“ bila 1.881 srpska žrtva, te da je među stradalima najviše civila i starijih osoba.

Važno je što je u Srbiji podignuta prva optužnica za hrvatske zločine protiv srpskih civila na Petrovačkoj i Prijedorskoj cesti, dodao je Štrbac i izrazio nadu da će uskoro početi suđenje.

U Svodni kod Novog Grada, gde je hrvatska avijacija gađala izbeglicku kolonu, služi se pomen i polaže cveće kod spomen-krsta u ovom mestu koji je 2012. godine podigao „Veritas“ za šest civila stradalih u avgustu 1995. godine.

Nakon pomena u Novom Gradu, u Banjaluci će biti položeni venci na Perduvovom groblju, te na Novom groblju.

U nedelju će biti služen parastos i položeni venci kod spomen-krsta na Petrovackoj cesti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana