Srbija ispred osam zemalja EU po inovacionim performansama Tanjug

Objavljeno: 27.12.2018. 11:09 Izmenjeno: 27.12.2018. 14:38

Srbije se u izveštaju Evropske komisije o inovacionim performansama prvi put ove godine našla ispred osam zemalja EU, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i naveo da je Srbija u 2018. pet puta povećala budžet za inovacije i da će biti nastavljana ulaganja u tu oblast.

Srbija je na listi ispred Mađarske, Grčke, Poljske, Litvanije, Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

Popović je gostujući na Pinku istakao da je to najrespektabilniji izveštaj, koji EK objavljuje jednom godišnje koristeći podatke UN, OECD i EUROSTAT-a.

Rekao je da je Srbija u poslednjih godinu i po dana mnogo uradila u toj oblasti i da zaista imamo dobre rezultate.

On je naveo da je to što je ove godine povećan budžet za čak pet puta za inovacije dokaz da Srbija želi da iskoristi veliki inovacioni potencijal građana.

„Srbija je, takođe, jedna od 10 zemlja u Evropi koja ima posebno ministarstvo za inovacije“, naveo je ministar dodajući da je to bio odličan potez Aleksandra Vučića, jer je taj deo privrede važan za ubrzani razvoj Srbije, kako bi se premostio taj ekonomski jaz iz prošlosti i sustigle razvijene zemlje EU.

Popović je napomenuo da će u narednih 10 ili 15 godina ekonomije u svetu biti zasnovane na inovacijama i da zato i mi moramo sve više da ulažemo u inovacionu infrastrukturu da bi zadržali obrazovane mlade ljude.

Podsetio je da se gradi jedan od najmodernijih tehnoloških parkova u Novom Sadu, da je ove godine pokrenut razvoj start ap centara u Kruševcu, Pirotu, Čačku i da će u 2019. to biti nastavljeno i u drugim gradovima.

On je objasnio da će tu moći da dođu svi koji žele da pokrenu start ap firmu i dobiju pomoć pravnika, emonoimista i drugih stručnjaka odnosno svu logistiku koju država plaća.

Popović je najavio da će svi ti centri biti umreženi tokom 2019. godine, a sve kako bi se razvijalo inovaciono preduzetništvo.

Istakao je da zato moramo uložiti i u promociju inovacionog preduzetništva i kao primer naveo Slovačku koja će sledeće godine izdvojiti za tu promociju više od 30 miliona evra.

On je podsetio da više od 95 aplikacija upućenih Fondu za inovacionu delatnost dolazi od muškaraca da je zato ove godine izdvojeno 100 miliona dinara za promociju ženskog inovacinog preduzetnuištvu.

Ministar je rekao da će taj vid podrške biti nastavljen i sledeće godine i da će sredstva biti možda povećana i dva puta za tu namenu.

Na pitanje da nešto kaže o projektu Smart siti, Popović je rekao da je cilj da se, kao i u mnogim razvijenim gradovima, reše svakodnevni problemi u funkcionisanju velikih gradova, a pre svega u transportu i komunalnim uslugama.

„Pametni grad ima za cilj da građanima olakša život odnosno da život u njemu bude bolji, bezbedniji, lakši i jeftiniji. I Beograd treba da prati savremene trendove“, rekao je i dodao da je obezbeđeno više od 200 miliona dinara za lokalne samoupave da se mladi u svojim sredinama uključe u taj program..

Popović je primetio da sve više mladih odlazi na tehničke fakultete i da će se i kod nas težiti tome da imamo više od 50 odsto upisanih studenata na tehničkim fakutletima.

„To žlee i SAD i Rusija i Kina. Budućnost je u IT i tehničkim naukama, kao i u matematici pošto će se sve više razvijati veštačka inteligencija, robotika i slično.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Umerena kiša

Trenutna temperatura 5°C

Umerena kiša

Subota
Susnežica

Max: 4°C
Min: 2°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana