Srbija i Francuska potpisale 22 sporazuma Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 15. 07. 2019. 18:09:50

Tokom posete predsednika Makrona potpsana i razmenjena 22 dokumenta među kojima su i sporazum o isporuci raketa „mistral“, kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.

foto Tanjug/Tanja Valic

Delegacije Francuske i Srbije potpisala su danas 22 bilateralna sporazuma iz oblasti ekonomije, vojne industrije, obrazovanja i kulture, a na konferenciji za novinare predsednika Srbije i Francuske razmenjeno je pet dokumenata.

Reč je o Izjavi o namerama o realizaciji projekta izgradnje Beogradskog metroa, Ugovoru o otkupu toplotne energije između kompanije Beo čista energija i  Beogradskih elektrana i Ugovoru sa kompanijom NBDA o isporuci raketa „mistral“.

Razmenjeni su i Sporazum o kinematografskoj koprodukciji i Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Francuske o statusu Francuske škole u Beogradu.

Te sporazume su u ime Srbije potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar kulture Vladan Vukosavljević, ministar prosvete Mladen Šarčević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Među 22 potpisani su i Sporazum o saradnji Javnobeležničke komore Srbije i Visokog saveta javnih beležnika Francuske, kao i pismo o namerama o saradnji Komore javnih izvršetelja Srbije i Nacionalne komore javnih izvršitelja Francuske.

Takođe, potpisani su i Sporazum o saradnji između Šnajder elektrik i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Sporazum o saradnji Šnajder elektrik i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Dve delegacije su potpisale su i Sporazum o saradnji u oblasti stripa, Administrativni sporazum u oblasti reforme javne administracije, upravljanja ljudskim resursima i profesionalnog obrazovanja i Administrativni sporazum o oblasti sporta.

Potpisani su i Memorandum o saradnji između Ministarstva prosvete, nauke i tehnolškog razvoja, Ambasade Francuske u Srbiji i Francuskog instituta u Srbiji u borbi poritv predrasuda i diskriminacije u obrazovnom sistemu, Sporazum o saradnji u oblasti nastave francuskog jezika u obrazovno-vaspitnim ustanovama Srbije i Sporazum o donacija EVOFINDER.

Dve delegacije potpisale su i Pismo o namerama između francuske i srpske carine, Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA, Memorandum o razumevanja između Beogradskog vodovoda i kanalizacije i kompanije Veolija i Memorandum o saradnji između RTE (opertora prenosnog sistema Francuske i EMS AD).

Potpisan je i Protokol o namerama između Akua Energy SAS, IEL OIE Balkan Renewable Energy i Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstva i saobraćaja AP Vojvodina u pirsustvu Basiadi Wind doo za razvoj vetro-parka u Srbiji, Protokol o namerama između Proparco i Akua Energy SAS za finansiranje projekta vetroparka Basiadi i Protokol o namerama za razvoj projekata dubinske geotermike u Srbiji.

 

Vulin:Srbija ojačala vojsku kupovinom PVO sistema „Mistral“

Srbija je značajno ojačala svoju vojsku kupovinom PVO sistema „Mistral“ od Francuske, rekao je Tanjugu ministar odbrane Aleksandar Vulin i istakao da politika predsednika Srbije o vojnoj neutralnosti daje rezultate jer, kaže, naša vojska može da nabavlja opremu i sa istoka i sa zapada što nije slučaj sa mnogim zemljama u svetu.

Danas je u prisustvu francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednika Srbije Aleksandra Vučića potpisano pet sporazuma sa Francuzima, iz nadležnosti Ministarstva odbrane i oblasti namenske industrije.

„Za nas je od velikog značaja da možemo i na ovaj način da pokažemo da politika predsednika Vučića o vojnoj neutralnosti daje rezultate jer mi možemo da se opremamo i sa istoka i sa zapada što mnoge druge zemlje jednostavno ne mogu da urade“, rekao je Vulin.

Nakon što je država obnovila ratno vazduhoplovstvo, kaže Vulin, sada se počelo sa obnavljanjem i PVO odbrane što, kako je primetio, nije rađeno decenijama unazad.

„Kupovinom protiv-vazduhoplovnog sistema Mistral mi smo značajno ojačali našu vojsku, omogućili našim jedinicama da aktivno štiti sebe, da štiti naše nebo i pokazali smo da proces obnove neće ni jednog trenutka stati“, rekao je Vulin.

Vojska Srbije je postala, ističe ministar, snažnija i modernija.

„Građani Srbije mogu da budu još sigurniji da će naša nezavisnost i naša sloboda biti sačuvani“, rekao je Vulin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 7°C

Sumaglica

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana