Srbija i Bugarska će obezbediti plovnost Dunava tanjug

Objavljeno: 19.08.2022. 12:29 Izmenjeno: 19.08.2022. 14:21

Ministar je u ime Srbije zahvalio Bugarskoj na pomoći koja je pružena deci i ostalim putnicima autobusa koji su nedavno u Bugarskoj doživeli tešku saobraćajnu nesreću.

foto tanjug

 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović izjavio je  u Sofiji nakon sastanka sa potpredsednikom Vlade Bugarske i ministrom saobraćaja te zemlje Hristom Aleksijevom da je Vlada Srbije ponudila bagere koji već sledeće nedelje mogu da obave interventne radove na delu toka Dunava kroz Bugarsku.

„Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države. Zahvaljujem se potpredsedniku bugarske vlade zato što je pokazao spremnost da njihova železnička infrastruktura da prednost našem kargo saobraćaju koji će nas snabdevati ugljem“, rekao je Momirović nakon sastanka.

Dodao je da je formirana zajednička radna grupa koja će sprovoditi poslove bagerskih radova na Dunavu i železničkog transporta uglja za EPS.

Ministar je ocenio da je Srbija trenutno pred najvećim energetskim izazovom u snabdevanju ugljem i istakao da joj je zato veoma važna podrška Bugarske.

„Energetska kriza koja sve jače kuca na naša vrata nas tera da pokazemo naše strateško prijateljstvo i da pokažemo da smo tu jedni za druge kao prave komšije, jer sve zemlje u Evropi se bore na svoje načine sa ovom krizom, a mi imamo jedni druge da damo uzajamnu podršku“, istakao je Momirović.

On je rekao da je sa bugarskim kolegom razgovarao i o nekim strateškim pitanjima kao, što je intermodalni terminal u Dimitrovgradu koji će omogućiti intenzivniji železnički saobraćaj između Srbije i Bugarske, i rasterećenje graničnog prelaza za intenzivniji putnički saobraćaj.

Momirović je Aleksijeva obavestio i o tome da će uskoro početi izgradnja pruge od Niša do Dimitrovgrada.

Bugarska prihvatila pomoć Srbije na Dunavu

Vlada Bugarske prihvatila je pomoć koju je u Sofiji ministar Tomislav Momirović ponudio svom kolegi Hristi Aleksijevom radi obezbeđivanje plovnosti Dunava krozu Bugarsku, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Momirović je nakon razgovora izjavio da je Srbija spremna da uputi mehanizaciju koja će već od naredne nedelje sprovesti hitne bagerske radove, kako bi se obezbedila plovnost Dunavom.

Dodao je da su dve vlade oformile zajedničku radnu grupu čiji zadatak je da koordinira ove radove i da obezbedi prioritetno snabdevanje Elektroprivrede Srbije ugljem iz Bugarske železnicom.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana